Ve Varšavě nouzově přistálo letadlo. Kvůli selhání podvozku dosedlo na trup

Na mezinárodním letišti Frédérica Chopina ve Varšavě ve středu v podvečer nouzově přistálo letadlo polských aerolinek LOT s šesti desítkami lidí na palubě. Stroj letěl na vnitrostátní lince z Krakova. Největší polské letiště muselo být kvůli nehodě na několik hodin uzavřeno a řada letů nabrala velká zpoždění.

V letadle Bombardier Q-400 bylo 59 cestujících a čtyři členové posádky. Ihned po přistání byli všichni evakuováni. Nikdo neutrpěl zranění.

Piloti ohlásili problémy s podvozkem krátce před přistáním. Mluvčí LOT Adrian Kubicki uvedl, že se přední podvozek před přistáním normálně vysunul, při kontaktu s přistávací dráhou však nezůstal v pevné poloze a stroj přistával na trupu.

Příčinu nehody úřady zkoumají. Na místo dorazil podle polského rozhlasu ministr infrastruktury Andrzej Adamczyk.

Před šesti lety ve Varšavě došlo k podobné nehodě, kdy kvůli nefunkčnímu podvozku nouzově přistál Boeing 767 taktéž patřící polským aerolinkám LOT.

Pilot musel s letadlem déle než hodinu kroužit nad Varšavou, aby spotřeboval palivo v nádržích. Stroj doprovázely stíhačky F-16. Záchranáři ještě před přistáním postříkali ranvej speciální pěnou, která měla požáru zabránit. Na palubě bylo 230 lidí, nikdo nebyl zraněn.