Za války bojovali v Tichomoří, k identifikaci vojáků teď mají pomoci nalezené kresby

Pátrání po osudu amerických vojáků působících v Tichomoří (zdroj: ČT24)

Jeden z amerických vojáků, kteří válčili za druhé světové války v Tichomoří, kreslil tváře svých spolubojovníků. Krabici se sedmnácti portréty našel teprve před rokem jeho syn. Osudy neznámých hrdinů se nyní pokouší rozkrýt za pomoci vojenského muzea i pamětníků. Několik vojáků se již podařilo identifikovat.

Stan Dube naverboval v době, kdy studoval na univerzitě architekturu. Kresby svých kolegů kreslil tužkou a uhlem na papír v roce 1943, kdy byla jeho divize na Havaji. V červnu 1944 padla většina amerických vojáků v bitvě o ostrov Saipan. Spojené státy ho obsadily a zřídily tam strategickou leteckou základnu k útokům na Japonsko.

Dube portréty kamarádů schovával v krabici na půdě, zemřel před osmi lety. Až nedávno krabici objevil jeho syn a rozhodl se vypátrat rodiny vojáků. „Pravděpodobnost, že někdo (z těchto vojáků) ještě žije, je téměř nulová. Ale mohl bych jejich portréty dát příbuzným, aby viděli své hrdiny tak, jak je zachytil můj otec,“ říká Ira Dube.

Pátrání po identitě amerických vojáků
Zdroj: ČT24

U dvou kreseb bylo možné rozšifrovat podpisy vojáků, kteří otci stáli modelem. Šlo o dva Newyorčany, kteří utrpěli při bitvě o Saipan vážná zranění – jeden nakonec zemřel, druhý žil až do 70. let. Ira Dube si myslí, že také ostatních patnáct mužů mohlo pocházet z New Yorku. 

Na identifikaci mužů už mu ale síly nestačily, daroval je proto vojenskému muzeu, které zároveň požádal o pomoc. „Na tyto muže by se nemělo zapomenout, dívám se na ty kresby a vidím hrdiny,“ uvedl 61letý Dube, který sloužil v námořnictvu.

Instituce dar ocenila. „Naskenujeme je a umístíme na naši webovou stránku s nadějí, že je příbuzní dokáží identifikovat,“ podotkl ředitel Státního vojenského muzea ve státě New York Courtney Burns.

Jen málokterý z potomků si pamatuje mladickou tvář svého dědy nebo pradědy. „Je to už strašně dávno,“ uvedl válečný veterán 94letý Wilfred Mailloux, který před 75 lety sloužil u stejné divize námořní pěchoty jako Sten Dob.

Se synem dávného spolubojovníka teď porovnává své fotky a jeho portréty. Dvojice věří, že díky nim odhalí identitu padlých hrdinů a dokážou rozkrýt jejich osudy.