Slavná moderátorka Winfreyová naznačila prezidentskou kandidaturu. Chce vyzvat Trumpa

Spekulace o možné prezidentské kandidatuře Oprah Winfreyové (zdroj: ČT24)

Plamenný projev slavné americké moderátorky Oprah Winfreyové na Zlatých glóbech vyvolal spekulace, zda se nechce ucházet o prezidentský úřad. Kandidovat by v roce 2020 mohla za Demokratickou stranu. Se současným prezidentem Donaldem Trumpem představují protipóly, přesto je několik věcí spojuje – mimo jiné bohatství a vliv na sociálních sítích.

„Přijde nový den,“ slibovala celebrita při rozdávání filmových cen. Nejslavnější americká moderátorka, miliardářka a celebrita první velikosti ještě před pár lety tvrdila, že prezidentkou by se „nikdy“ stát nechtěla.

Teď se ale spekulacím nebrání a odpovědi jejích blízkých ještě víc dráždí zvědavost. Dva z jejích přátel sdělili, že Oprah kandidaturu „aktivně zvažuje“. „Nepochybně jde o politický projev,“ říká bývalý zpravodaj ČT Martin Řezníček o slovech Winfreyové, která se v první řadě týkala obětí sexuálního násilí.

Trump také neměl zkušenosti s politikou

Trump si nemyslí, že moderátorka skutečně zkusí své štěstí, pokud by se tak ale stalo, nechal se slyšet, že ji porazí.

I Ronald Reagan byl sice hollywoodský herec, v době prezidentské kandidatury už ale měl alespoň nějaké politické zkušenosti. Předminulý rok ale tohle tabu zlomil, když se stal prezidentem Trump, který předtím o politickou funkci nikdy neusiloval.

Názorově tvoří Trump s Winfreyovou protipóly. Moderátorka například otevřeně podpořila kampaň demokrata Baracka Obamy. V něčem k sobě ale přeci jen mají s Trumpem blízko – oba jsou kupříkladu bohatí a oba často využívají sociální sítě. Twitterový účet Winfreyové sleduje přes 41 milionů lidí.

Slavná tvář, peníze, Twitter jako zbraň – to je to, co hrálo do ruky Trumpovi a do budoucna může být trumfem i pro Winfreyovou, myslí si expertka na politický marketing Alžběta Králová. Sama se živí politickým marketingem a napsala knihu o kampani Donalda Trumpa.

Winfreyová by mohla bodovat také příběhem dívky z chudé rodiny, která to dotáhla od dětských šatů, přešívaných z pytlů od rajčat, až po televizní hvězdu. Jistě by jí neuškodila ani rozsáhlá charitativní činnost.

Šanci má, ale…

Podle Řezníčka je navíc Demokratická strana v krizi poté, co jejich kandidátka Hillary Clintonové neuspěla v boji o Bílý dům. Aktivisté strany si podle CNN myslí, že v případě moderátorky nejde o „bláznivý nápad“ a skutečně by mohla zvítězit, otázkou podle nich zůstává, zda by Winfreyová dokázala oželet svou osobní slávu a čelit otázkám týkajícím se fungování jejího podnikání.

Do prezidentských voleb nejspíš zbývají ještě skoro tři roky, podle Králové to ale není pro začátek kampaně brzy. „Důležité věci se dějí pod povrchem, je třeba toho hodně zařídit,“ upozornila expertka.

Projev Winfreyové pochválila překvapivě Trumpova dcera Ivanka. „Ženy i muži, všichni společně řekněme, že čas vypršel (#TIMESUP)!,“ napsala Trumpová na Twitteru. Time's Up je název kampaně bojující proti sexuálnímu obtěžování ve filmovém průmyslu i jinde.

Uživatelé sociálních sítí přijali její slova se smíšenými pocity, někteří Trumpově dceři vyčítali, že současně podporuje prezidenta a kampaň na ochranu žen. Právě prezidenta obvinilo hned několik žen z nevhodného chování, jehož se měl dopustit v minulosti. Trump to odmítá.

Ivanka je Trumpovou poradkyní a boj proti sexuálnímu obtěžování žen považuje za jednu ze svých priorit. I o ní se stejně jako v případě slavné moderátorky objevily spekulace, že by do budoucna mohla kandidovat na prezidenta.

Ivanka Trumpová s manželem a dětmi
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Novinář v nové kontroverzní knize „Fire and Fury: Inside the Trump White House“ o Trumpovi a jeho okolí tvrdí, že Ivanka a její manžel Jared Kushner uzavřeli dohodu, díky níž by mohla kandidovat. Prezident ale reagoval s tím, že kniha je plná lží.