Salvadorcům hrozí deportace z USA. Trumpova vláda rozhodla, že už nepotřebují zvláštní ochranu

USA: Režim ochrany Salvadorců před deportací končí (zdroj: ČT24)

Spojené státy ukončí ochranu salvadorských přistěhovalců, kteří v zemi pobývají na základě výjimky z roku 2001. Oznámilo to tamní ministerstvo pro vnitřní bezpečnost. Do září příštího roku tak musí imigranti ze Salvadoru získat povolení k pobytu, nebo odjet. Jinak je čeká deportace.

„Donalde Trumpe, je to vaše ostuda,“ demonstrovali Salvadorci, kteří se srotili před Bílým domem ve Washingtonu, když se dozvěděli, že mnozí z nich budou muset opustit Spojené státy. Zároveň apelovali na Kongres, aby zjednal nápravu.

„Musí tu přece být změna. Mluvíme o počtu dvou set tisíc lidí, kteří pracují v této zemi. Kongres teď jedná o opatřeních pro žadatele o pobyt a myslím, že by do agendy měl zahrnout také Haiťany, Salvadorce a všechny, kteří tu žijí dlouhou dobu a tuto zemi podporují,“ soudí manažerka kampaně z Centra pro americký pokrok Claudia Floresová.

USA: Salvador už se se zemětřesením vyrovnal

Zvláštní ochranu, takzvané povolení TPS, přistěhovalci ze středoamerického Salvadoru využívali od zemětřesení, které jejich zemi zasáhlo před 17 lety. Bývalý prezident Barack Obama opatření, jež mělo původně platit pouze půldruhého roku, pravidelně prodlužoval. Nová vláda ale analyzovala podmínky v zemi a rozhodla se status salvadorských běženců přehodnotit.

„Na základě pečlivého zvážení všech okolností a doporučení různých státních institucí ministr konstatuje, že země už netrpí následky zemětřesení z roku 2001 a podle daných pravidel je třeba současná povolení k pobytu TPS ukončit,“ stojí v prohlášení Ministerstva národní bezpečnosti USA. „Někteří lidé mohou změnit svůj pobytový status, třeba ti, co mají děti do 21 let. Ostatní jsou v jiné situaci,“ vysvětlila americká velvyslankyně v Salvadoru Jean Manesová.

Opatření má začít platit v září 2019. Vláda Spojených států tak chce dát Salvadorcům čas, aby si zažádali o povolení k pobytu, pokud splňují podmínky. „Je to pro mě devastující. Musím si vzít den volna, abych tu informaci vstřebala a rozmyslela si, co dělat dál,“ postěžovala si občanka Salvadoru Patricia Merlos, která ve Spojených státech žije už 24 let.

Salvador je chudá středoamerická země, jejíž ekonomika do značné míry závisí na přísunu peněz od vystěhovalců do USA. Rozhodnutí americké administrativy proto kvituje s nelibostí. „Budeme neúnavně pracovat, abychom spolu s Kongresem našli stálé řešení pro tuto skupinu krajanů, kteří žijí a pracují ve Spojených státech,“ nechal se slyšet salvadorský ministr zahraničí Hugo Martinez.

Zvláštní status pro přistěhovalce ze zemí postižených přírodními pohromami a válkami zavedl Washington v roce 1990. Ochrana před deportací se aktuálně týká zhruba 320 tisíců lidí. Salvadorci tvoří podstatnou část z nich. Vloni Spojené státy zrušily ochranu Haiťanů, Nikaragujců a Súdánců, dále se bude vztahovat na občany Jižního Súdánu, Nepálu, Somálska, Sýrie a Jemenu.