Britskou armádu znepokojily ruské válečné lodě v La Manche. Bojí se o kabely na dně oceánu

Ruské lodě prupluly Lamanšským průlivem v doprovodu britské fregaty (zdroj: ČT24)

Britská fregata HMS Westminster zasahovala u skupiny ruských lodí, které proplouvaly Lamanšským průlivem. Případné poškození kabelů na dně oceánu by znamenalo ztrátu trilionů dolarů, vyčíslil britský generální štáb. Aktivita ruského námořnictva v blízkosti Spojeného království roste, na hranicích vzdušného prostoru země se ocitly také ruské bombardéry. Vztahy Londýna a Moskvy jsou v poslední době vypjaté.

Konvoj čtyř ruských lodí, dvě fregaty a dvě doprovodná plavidla, se podle londýnského ministerstva obrany nejspíš vracel z Blízkého východu. „Třicet mil od našich jižních břehů jsme eskortovali skupinu válečných lodí ruského námořnictva, které pluly směrem ke Spojenému království a pak do Severního moře,“ potvrdil vedoucí důstojník lodi HMS Westminster Simon Kelly.

V prosinci britské námořnictvo řešilo několik případů, kdy se ruská vojenská plavidla přiblížila k území Spojeného království. Vyslalo fregaty k lodi Admirál Sergej Gorškov i dalšímu ruskému výzvědnému plavidlu. Vrtulníky monitorovaly pohyb dalších dvou lodí také poblíž pobřeží.

„Británie nikdy nebude zastrašena, pokud jde o ochranu naší země, našich lidí a našich národních zájmů,“ vzkázal britský ministr obrany Gavin Williamson.

Kabely na dně rizikem dneška

Britský náčelník generálního štábu Stuart Peach varoval před možným narušením podmořských kabelů. Takový útok by podle něj znamenal škody v řádu triliónů dolarů. Doporučil, aby se NATO zaměřilo na ochranu strategických komunikací. „Je to nové riziko pro náš způsob života, který je do značné míry závislý právě na kabelech křižujících oceány po mořském dně,“ podotknul.

Vztahy obou zemí rozvířil v prosinci britský ministr zahraničí Boris Johnson prohlášením, že Rusko zasahovalo do voleb v cizích zemích. Kreml oponuje, že pro takové tvrzení neexistují důkazy.