Můj otec zařídil tvému miliardy, řekl syn premiéra Netanjahua synovi vlivného podnikatele

Izraelská televize odvysílala záznam rozhovoru, během kterého se syn premiéra Benjamina Netanjahua přel se synem vlivného podnikatele o to, kdo zaplatí za prostitutku. Netanjahuův syn Jair na nahrávce svému vrstevníkovi připomíná, že jeho otec podnikateli „přihrál“ miliardy dolarů. Úřad izraelského premiéra se snažil zveřejnění nahrávky do poslední chvíle zabránit.

„Můj otec zařídil tvému 20 miliard dolarů a ty se se mnou hádáš o 400 šekelů (2500 korun)?“ vyčítá na nahrávce z roku 2015 Jair Netanjahu synovi podnikatele Kobiho Maimona. Později řekl, že za peníze má být zaplacena prostitutka.

Kobi Maimon obchoduje s nemovitostmi a je podílníkem společnosti Isramco, které patří naleziště plynu. Konverzace obou mladíků byla nahrána právě v době, kdy se v Izraeli jednalo o těžebních právech.

Televize nahrávku zveřejnila, i když se podle izraelských sdělovacích prostředků premiér Netanjahu celý den snažil odvysílání zabránit. Rodinný právník Josi Cohen poslal izraelské televizní zpravodajské společnosti dopis se žádostí, aby nahrávku do vysílání nezařazovala.

Je to hon na čarodějnice, tvrdí Netanjahuova rodina

Benjamin Netanjahu také ráno nečekaně zrušil účast na jednání se zástupci výrobců elektřiny. Podle jeho úřadu to bylo kvůli jinému programu, ale podle izraelských sdělovacích prostředků chtěl premiér řešit situaci kolem nahrávky.

Rodina v dlouhém prohlášení kritizovala sdělovací prostředky za snahu „za každou cenu poškodit vládu Likudu vedenou Netanjahuem, a to i tehdy, když to uškodí rodinným příslušníkům“.

„Váš hon na čarodějnice se dostal na dno zveřejněním tajné nahrávky rozhovoru proneseného v žertu dvěma opilými mladíky před dvěma a půl lety. To nemělo být ani součástí levné pomlouvačné show, natož hlavních zpráv,“ stojí v reakci.

Není jasné, kdo nahrávku pořídil, televizní společnost pouze oznámila, že má legální svolení k odvysílání.

Premiér Netanjahu čelí vyšetřování v několika korupčních kauzách. Jde v nich o přijetí darů od bohatých podnikatelů a o vyjednávání s majitelem novin ve snaze ovlivnit zpravodajství. V prosinci se v Tel Avivu a Jeruzalémě konaly demonstrace žádající Netanjahuovu rezignaci.