Soud zavařil katalánským separatistům, možného nástupce Puigdemonta nechal ve vazbě

Bývalý katalánský vicepremiér Oriol Junqueras, který byl obviněn ze vzpoury, zůstane ve vazbě. Španělský nejvyšší soud zamítl jeho žádost o propuštění. Separatista tak nestane v čele nové vlády. Expremiér Carles Puigdemont navíc zůstává v Belgii.

Soudci zdůvodnili verdikt tím, že Junqueras je nepřesvědčil o tom, že nebude pokračovat jako předpokládaný člen budoucí katalánské vlády ve snaze o odtržení regionu od Španělska, která je v rozporu se španělskou ústavou.

Soud tak vyhověl žádosti prokuratury, která trvala na tom, aby Junqueras zůstal ve vazbě stejně jako exministr vnitra Joaquim Forn a dvojice lídrů separatistických organizací.

Junqueras a Puigdemont čelí obvinění ze vzpoury, přesto je lidé znovu zvolili do regionálního parlamentu. „Přišli jsme se bavit o právu na svobodu. O právu moci být s rodinou. O právu na politickou reprezentaci. Právu se bránit. A o tom, že tato práva mají větší hodnotu než pochybné riziko propuknutí násilí,“ podotkl Junquerasův obhájce Andreu Van den Eynde.

Politik splnil i jednu z podmínek propuštění na kauci – odstoupil od jednostranného vyhlášení nezávislosti, přesto soud rozhodl, že ho z vazby nepustí.

Po předčasných volbách mají separatistické strany opět většinu v katalánském parlamentu. Do čela regionu ale mohou zvolit pouze v sále přítomné poslance. Ze hry je nejspíš i Puigdemont.

Ten zůstává v Bruselu, jelikož při návratu do země riskuje okamžité zadržení. „Všichni měli příležitost se vyjádřit ve volbách. Na co premiér Rajoy čeká, aby uznal jejich výsledek?“ ptá se regionální expremiér.

Obávám se, že Puigdemont narazí ve své straně na radikály. A na ty narazí i další strany včetně krajní levice. Ta sice ve volbách výrazně ztratila, ale stále má tři hlasy, které mohou být rozhodující.
Josef Opatrný
ibroamerikanista

Přitom je pořád možné, že zastánci nezávislosti regionální vládu nakonec nesestaví. „Pokud se katalánští politici nevrátí ze zahraničí, může vzniknout vakuum a je možné, že nakonec separatisté o jejich mandáty přijdou. Tím by ztratili v parlamentu většinu. Je ale možné, že se tito poslanci mandátu vzdají, a na jejich místo by tak nastoupili náhradníci,“ uvedl iberoamerikanista z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Josef Opatrný.

„Převaha separatistů je v katalánském parlamentu těsná, jsou to v podstatě jen tři hlasy. Parlament má 135 křesel a separatisté jich drží 70, ve volbách je podpořila necelá polovina voličů. Nezapomínejme, že k volbám nepřišlo přes masivní kampaň obou stran 20 procent Katalánců,“ dodal Opatrný.

Katalánští separatisté přijali verdikt týkající se odvolaného vicepremiéra rozhořčeně a někteří zopakovali názor, že Madrid drží Junquerase ve vazbě z čistě politických důvodů. Starostka Barcelony Ada Colauová označila rozhodnutí ponechat jej za mřížemi za „šílenství a absurditu“. 

Separatisté mohou o svou většinu přijít, říká iberoamerikanista Opatrný (zdroj: ČT24)