Stará cesta v nové roli. Český premiér přijel na návštěvu rodného Slovenska

Události: Český premiér na návštěvě rodného Slovenska (zdroj: ČT24)

Český premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš přicestoval do Bratislavy na svou první bilaterální zahraniční návštěvu ve funkci předsedy vlády. Návštěvu sousedů zahájil setkáním se slovenským premiérem Robertem Ficem, který ho uvítal při příjezdu na úřad slovenské vlády. Oba se shodují v odmítání kvót na přerozdělování migrantů v rámci EU a mají shodný názor, že zásadní politická rozhodnutí v tomto evropském bloku je třeba přijímat konsenzem šéfů členských států a vlád.

„Shodli jsme se s panem premiérem, že je třeba maximálně využít 25. výročí samostatné české a slovenské státnosti, jako i samotný rok 2018, který je velmi symbolický, na další posilování vzájemných vazeb,“ uvedl slovenský premiér. Doufá, že žádná příležitost k posílení vazeb nezůstane nevyužita už proto, aby obě země připomínaly svým občanům i celé Evropě, jaký je to úspěšný příběh.

Babiš podotknul, že nadstandardně dobré vztahy Česka se Slovenskem 25 let po osamostatnění zemí jsou opravdu ukazatelem úspěchu, obzvláště ve světle toho, co se v současnosti děje v Katalánsku.

„Kvóty jsou nesmysl, budeme stát při zemích, které čelí žalobě“

My jsme dnes dva sousedé se vztahy, které nám může závidět celý svět.
Robert Fico
předseda vlády Slovenska

Předseda slovenské vlády rovněž vyjádřil podporu Česku, Polsku a Maďarsku v souvislosti s žalobami, které na tyto země kvůli neplnění migračních kvót podala Evropská komise. „Pokud jde o migrační problemtiku, postoje vlád Česka a Slovenska jsou prakticky totožné… Chceme a budeme projevovat solidaritu České republice, ale i Polsku a Maďarsku, pokud jde o žaloby, které byly na tyto země podané, protože to je naprostý nesmysl,“ řekl šéf slovenského kabinetu.

„Kvóty nefungují, jsou neefektivní, rozdělují Evropskou unii a zaplatili jsme obrovskou politickou daň za to, že takové rozhodnutí bylo přijato jen většinou na Radě ministrů,“ dodal Fico. Babiš uvedl, že v rámci Evropy je nutné najít partnery k rozhvoru, aby Česko mělo přležitost vysvětlovat svoje stanovisko k migračním kvótám. Už má podle svých slov naplánovnu schůzku s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Politický analytik Ján Baránek: Setkání prokázalo standard v nadstandardních vztazích (zdroj: ČT24)

Eurozónu Česko pozoruje, ale přijmout euro se nechystá

I přesto, že Slovensko je na rozdíl od České republiky členem eurozóny, chtějí podle Fica obě země koordinovat své kroky v EU. „Stejně tak se chceme aktivně účastnit diskusí o budoucnosti Evropské unie, protože na mnohé věci máme stejný názor,“ dodal předseda slovenského kabinetu.

Podle Babiše Česko zatím necítí potřebu vstoupit do eurozóny, vidí více negativ než pozitiv. Premiér rovněž dodal, že eurozóna potřebuje reformu, protože její součástí jsou vedle zemí, které dodržují podmínky a kritéria, také země, které tak vůbec nečiní a požadují, aby s nimi ostatní země platící eurem sdílely rizika. „V této chvíli vidíme více negativ než pozitiv,“ zmínil Babiš.

Po pracovním obědě a společné tiskové konferenci odpoledne premiéři zamíří k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garriqua Masaryka a k památníku spoluzakladatele ČSR Milana Rastislava Štefánika.

Šlechtová podepsala dohodu o vzájemné ochraně vzdušného prostoru

Součástí Babišovy delegace jsou ministryně obrany Karla Šlechtová a ministryně financí Alena Schillerová. Šlechtová se svým slovenským kolegou Peterem Gajdošem podepsala prováděcí dohodu k dříve dojednané mezistátní smlouvě o vzájemné ochraně vzdušného prostoru.

Zmiňovaný dokument umožní pilotům jedné země zasáhnout za použití zbraní na území druhého státu bývalého Československa proti narušiteli vzdušného prostoru. Spolupráce obou zemí při ochraně vzdušného prostoru bude širší, než předpokládá společný systém protivzdušné obrany NATO, který je určen k obraně před vojenskými hrozbami.