Výlet balónem nad egyptskými památkami stál člověka život

Při nehodě horkovzdušného balónu s turisty zemřel v egyptském Luxoru jeden člověk a sedm lidí bylo zraněno. Balón prudce klesnul k zemi za silného větru, kvůli němuž musel změnit trasu. Podle informací agentur zemřela šestatřicetiletá žena z Jihoafrické republiky.

V koši balónu bylo asi 20 lidí, hlavně turisté z Jihoafrické republiky, Argentiny a Španělska. Podle egyptských zdrojů utrpěli dva lidé vážné zranění a mezi zraněnými je také pilot. Luxorský guvernér Mahmúd Badr se za nimi vydal do nemocnice. 

Podobné incidenty se nad egyptskými památkami staly už několikrát. V roce 2013 přišlo o život 19 turistů, když se balón vzňal, o tři roky později se při nouzovém přistání zranilo 22 čínských turistů. Egypt pak dočasně přelety balónů pozastavil.

Po obnově provozu všechny lety monitorují kamery a posádky smějí stoupat maximálně do dvou tisíců metrů.

Historicky významné město Luxor v Horním Egyptě leží na místě starověkých Théb a kvůli staroegyptským chrámovým komplexům Karnak a Luxor, které se tu nacházejí, bývá označováno jako „největší muzeum světa pod otevřeným nebem“. Do města přijíždějí za starověkými památkami tisíce zahraničních turistů ročně.