Nejméně 18 mrtvých a přes 260 zraněných při vlakovém neštěstí v JAR. Některé vagony hořely

Nejméně osmnáct lidí přišlo o život a skoro tři stovky dalších se zranily při železniční nehodě v Jihoafrické republice. Osobnímu vlaku vjelo na přejezdu do cesty nákladní auto, při srážce některé vagony vykolejily, převrátily se a začaly hořet.

Neštěstí se stalo u města Kroonstad v provincii Svobodný stát. Vlak jel z města Port Elizabeth do Johannesburgu.

Mluvčí provinčního ministerstva zdravotnictví mluví o 18 obětech, jejich počet ale prý může ještě vzrůst. Ministr dopravy Joe Maswanganyi uvedl, že zranění utrpělo více než 260 pasažérů.

Část cestujících dokázala včas ze soupravy vyskočit na koleje. Podle policie byly stovky lidí z místa úspěšně evakuovány. Podle různých informací médií cestovalo vlakem přes 400 až 700 pasažérů.

Řidič nákladního vozu se z místa pokusil uprchnout, ale policie ho zadržela, řekla jedna z cestujících soukromému zpravodajskému webu eCNA. Podle výkonného ředitele státní železnice Mthuthuzeliho Swartze havárii zapříčinilo „lidské pochybení“.

„Řidič riskoval. Myslel si, že to stihne, a vůbec nepomyslel na to, že ho vlak může zasáhnout. Hodně lidí to stálo životy,“ řekl ministr dopravy Maswanganyi. Možný viník nehody putoval do nemocnice kvůli provedení testu na přítomnost alkoholu v krvi, následně má být podroben výslechu.

Obnovení provozu v oblasti tragédie má zabrat asi 36 hodin. „Nevěděla jsem, co dělat. Hledala jsem dveře, abych vyskočila, všechny byly zavřené… Najednou jsme spatřili kouř,“ sdělila přeživší.

Další svědek sdělil jihoafrickému webu TimesLive, že jeho rodině se podařilo z vlaku dostat. Sám se snažil pomoci třem ženám, jež uvízly v hořících troskách. „Uvnitř bylo i dítě, hledali jsme ho, ale nenašli,“ konstatoval přeživší. Plameny ho pak z místa vyhnaly – ženy podle něj zřejmě uhořely.