Čech zemřel po pádu laviny v Rakousku, pohyboval se na uzavřené sjezdovce

Po pádu laviny v rakouských Alpách zahynul český turista. K tragédii došlo v tyrolském Ischglu. Muž byl na uzavřené sjezdovce, když se na protějším svahu utrhla lavina, sdělila policie. Oběti lavin a zimní bouře jsou hlášeny také z Itálie či Francie.

Čecha zasypala lavina po poledni v oblasti Velilltal. Sněhová masa se zřejmě uvolnila sama od sebe. Podle agentury APA jde o 43letého muže, který měl spolu s dvěma dalšími lidmi namířeno na sjezdovku, jež byla už dva dny uzavřena. Ostatním alpinistům se lavina vyhnula – horská služba je přesunula do údolí.

Muž byl nalezen již mrtvý. Vyprošťování těla bylo podle policie velmi obtížné. Ve značné části Alp bylo totiž v posledních dnech po vydatných sněhových srážkách vyhlášeno zvýšené lavinové nebezpečí.

V Rakousku, Švýcarsku, Itálii a Francii je hrozba vysoká. Uzavřeno kvůli tomu bylo i mnoho silnic. Krátce po lavině u Ischglu se utrhla lavina také poblíž Söldenu na uzavřenou silnici. Podle prvních informací ale nikdo nepřišel k újmě.

Rakouský autoklub ÖAMTC doporučuje motoristům při cestách do západního Rakouska mít s sebou sněhové řetězy. Dopravu na mnoha silnicích podle něj komplikují uvázlé automobily.

Ve Francii zabila tři lidi zimní bouře

Západní Evropu mezitím sužují sněžení, bouře a povodně. Z Francie jsou hlášeny dvě oběti bouří doprovázených silným větrem. Na jihovýchodě země zemřela ve čtvrtek v domě zavaleném bahnem třiadevadesátiletá žena.

Později přišla zpráva o úmrtí 50letého muže v savojských Alpách. Podle ministerstva vnitra jde o farmáře, který byl nalezen mrtvý ve sněhu poblíž obce Bonneval-Sur-Arc. Už ve středu zahynul lyžař ve francouzském alpském středisku Morillon.

V savojském regionu se rovněž pohřešuje hasič, který zachraňoval pár stojící na střeše automobilu, jenž uvázl v řece.

Ve Francii bouře zasáhla severní polovinu země ve středu a v noci se přesunula nad jižní část. Bouře si ve středu vyžádala 29 zraněných, z toho čtyři těžce. Dva lidé zemřeli v důsledku živlu také ve Španělsku. Muže a ženu smetla v Baskicku na pláži velká vlna.

Na severu a severovýchodě Francie bylo v noci bez proudu 35 tisíc domácností. Ve středu to bylo 225 tisíc domácností. Bouře způsobila smrt 21letého turisty, na něhož ve francouzských Alpách spadl strom. V metropoli Bernu zase vítr vyvrátil 13metrový vánoční strom.

Rovněž dva mrtvé si vyžádalo lavinové neštěstí na severu Itálie. Podle agentury DPA zahynuly ve středu matka s dcerou z Německa v lyžařské oblasti Schöneben-Haideralm.