Tragédie v Peru. Nehodu autobusu nepřežilo nejméně 48 lidí

Autobus se v Peru zřítil ze srázu, zemřely desítky lidí (zdroj: ČT24)

Nejméně 48 lidí zemřelo při nehodě autobusu severně od peruánské metropole Limy. Autobus se zřítil ze stometrového srázu poté, co se střetl s protijedoucím kamionem, jemuž podle místních médií zřejmě selhalo kolo.

K havárii došlo na pobřežní silnici poblíž města Pasamayo necelých 80 kilometrů od Limy v místě nazývaném Curva del Diablo (Ďáblova zatáčka). Ve zůženém úseku panamerické silnice vedoucím po okraji útesu sjel po střetu autobus s 57 lidmi ze silnice a skončil rozdrcený na kamenitém pobřeži.

Podle mluvčí místních hasičů se autobusem vesměs vraceli do Limy lidé, kteří byli oslavovat příchod nového roku s rodinami mimo metropoli. Podle policie bylo vyproštěno 48 mrtvých těl a po třech osobách se dosud pátrá. Zachránit se podařilo jen pět lidí, které převezli záchranáři do nejbližších nemocnic.

Práci jim komplikoval extrémně špatný přístup k místu neštěstí – aby shromáždili na jedno místo všechny oběti, museli postavit improvizovanou lanovou dráhu. Už během záchranných prací se na místě neštěstí objevili příbuzní zemřelých. „Tušili jsme, že moje neteř jela tímto autobusem, spolu s přítelem byli na stejném sedadle,“ řekl strýc jedné z obětí Roberto Izaga.

Kamion jel zřejmě moc rychle

Ministr dopravy Bruno Giuffra médiím sdělil, že podle předběžného vyšetřování jel kamion i autobus v obtížném úseku příliš velkou rychlostí. Ta bývá spolu s mnohdy špatným stavem peruánských silnic častou příčinou smrtelných nehod v této třicetimilionové zemi, kde podle statistik zahynulo na silnicích v roce 2016 přes 2600 lidí.

Patrně nejtragičtější zaznamenanou nehodou posledních let byl pád autobusu s 51 indiány do řeky v jihovýchodním Peru v roce 2013, při němž zahynuli všichni pasažéři i řidič.