V Izraeli obžalovali mladou Palestinku, která dala facku vojákovi. Video budí vášně

Palestinka je obžalovaná za uhození izraelského vojáka (zdroj: ČT24)

V Izraeli obžalovali šestnáctiletou Palestinku, která uhodila do tváře izraelského vojáka. Na mobilní telefon natočené video zachycující incident se následně začalo šířit po internetu a vyvolalo značné emoce. Palestinci Ahidu Tamímíovou oslavují jako hrdinku, zatímco v Izraeli se terčem kritiky stali kromě dívky i napadení vojáci kvůli tomu, že se jejím výpadům nikterak nebránili.

Prokuratura obžalovala Tamímíovou před izraelským vojenským soudem za ublížení na zdraví a útok na příslušníka izraelské armády. Popisovaný incident se stal 15. prosince u dívčina domu ve vesnici nedaleko Ramalláhu na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu.

Na videu, které koluje po internetu, je patrné, že Tamímíová, která byla ve společnosti své sestřenice a matky, vojáky bila, kopala a strkala do nich. Ozbrojení muži ustupovali. Vojáci byli na místě kvůli protestu, při němž Palestinci házeli kamení.

Armáda už dříve chování ustupujícího vojáka obhajovala. Tvrdí, že se choval profesionálně. Do sporu se ovšem vložili pravicoví politici, kteří reakci na dívčino chování považují za ponižující. Ministr školství Naftali Bennett řekl, že dívka, která vojáky napadla, by měla strávit zbytek života ve vězení.

„Palestinská Johanka z Arku“ už v minulosti pokousala vojáka, který chtěl zatknout jejího bratra

Palestinci Tamímíovou oslavují jako hrdinku. Podle komentátora izraelského levicového listu Haarec úřady nyní riskují, že z Tamímíové udělají „palestinskou Johanku z Arku“. Dospělému za trestné činy, ze kterých byla Tamímíová obžalována, hrozí až desetileté vězení. Podle agentury Reuters je ale nepravděpodobné, že by dívka jako šestnáctiletá dostala tak vysoký trest.

Tamímíová je známá už z dřívějšího incidentu – před dvěma lety pokousala vojáka, který přišel zatknout jejího bratra. V Turecku dívka po tomto incidentu dostala ocenění a setkala se i s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.