Sever USA zápolí s extrémními mrazy, v Minnesotě naměřili minus 41 stupňů

Sever Spojených států zasáhla vlna třeskutých mrazů. Ve městě Cotton v Minnesotě u hranic s Kanadou klesla teplota na minus 41 stupňů Celsia. Severovýchod země předtím zasypal sníh – v Pensylvánii napadlo místy přes 1,5 metru za tři dny.

Minus 38 stupňů hlásila stanice ve městě International Falls, kterému se přezdívá mrazák USA. Takový mráz, jaký zde byl naměřen ve středu, zde ale podle americké Národní meteorologické služby (NWS) nebyl od roku 1924. Rekordem je zde minus 48 stupňů Celsia z ledna 1909.

V takových podmínkách hrozí omrzliny už po dvaceti minutách. Extrémně nízké teploty navíc neustoupí. Nejteplejším zbývajícím dnem letošního roku má být pátek, kdy se v International Falls očekává minus 20 stupňů Celsia. O silvestrovské noci bude ještě o deset stupňů chladněji.

Mimořádně nízké teploty ale trápí také další místa v Minnesotě. Varování před omrzlinami, které může snadno způsobit mrazivý vítr, vydali meteorologové i pro oblast Nové Anglie v severovýchodním cípu USA, pro sever Pensylvánie a pro stát New York.

V USA udeřily po kalamitě třeskuté mrazy (zdroj: ČT24)

Chtělo by to trochu globálního oteplování, rýpl si Trump

Meteorologická stanice Mount Washington naměřila přes minus 36 stupňů Celsia. Na letišti v Chicagu pak museli zrušit přes osmdesát letů. Personál nestíhal letadla rozmrazovat.

„Může to být nejstudenější Silvestr. Možná bychom mohli použít trochu toho starého dobrého globálního oteplování,“ poznamenal na Twitteru americký prezident Donald Trump. Svůj tweet zakončil doporučením, aby se lidé pořádně oblékli.

Vědci oponují - vlna mrazů podle nich nic nezmění na tom, že rok 2017 bude druhým nebo třetím nejteplejším v historii měření. Není to přitom poprvé, co Trump vtipkoval na téma klimatických změn. „V New Yorku mrzne a sněží - potřebujeme globální oteplování,“ napsal v roce 2012.

Šéf Bílého domu letos v červnu oznámil, že Spojené státy odstoupí od Pařížské dohody o ochraně klimatu. Za své rozhodnutí sklidil kritiku ve světě i v USA. Některá města, podniky i státy v USA se ale rozhodly, že klimatické ujednání budou i tak respektovat.

Trump nesouhlasí s teorií, že za růstem průměrné teploty na planetě stojí z velké části lidská činnost, Pařížskou dohodu proto považuje za ohrožení pracovních míst a rozvoje průmyslu v USA.