Nejhorší požár v New Yorku za 25 let zřejmě způsobilo dítě, které si hrálo s kamny

Požár v New Yorku nepřežilo dvanáct lidí (zdroj: ČT24)

Nejméně dvanáct lidí zemřelo a další čtyři jsou v kritickém stavu po požáru v pětipatrovém domě v newyorské čtvrti Bronx. Podle starosty města jde o nejničivější požár v New Yorku za posledních 25 let. Vypukl zřejmě poté, co si jedno z dětí hrálo s kamny, uvedl podle AP starosta s odkazem na vyšetřovatele.

K neštěstí došlo na Prospect Avenue, lidé evakuovaní z budovy našli provizorní útočiště v místní škole.

Hořet začalo ve čtvrtek večer místního času (v noci na dnešek SEČ) v bytě v prvním patře, odkud se plameny rychle rozšířily do dalších částí domu, uvedli hasiči. S plameny bojovalo na 170 požárníků.

Svědek Rafael González, který bydlí v domě přes ulici, řekl WCBS-TV, že ho probudil kouř. Pak spatřil lidi, jak prchají únikovým východem z hořící budovy.

Někteří lidé před plameny vyskakovali z oken. „Naposledy jsem slyšela o své matce prostřednictvím zprávy od mé sestry. Psala, že jsou uvězněné v pokoji,“ uvedla obyvatelka domu Cristina.

Mezi oběťmi je i roční dítě. Šéf hasičů Daniel Nigro popsal požár jako „tragédii historické velikosti“.

„Čelili jsme nejhoršímu požáru nejméně za poslední čtvrtstoletí,“ řekl starosta New Yorku Bill de Blasio během návštěvy místa tragédie. Zmínil tak požár sociálního klubu v Bronxu, kde v roce 1990 zahynulo 87 obětí. V roce 2007 pak zahynulo při dalším požáru v Bronxu deset lidí včetně devíti dětí.

De Blasio řekl, že vyšetřovatelé se kloní k názoru, že oheň založilo dítě, když si hrálo s kamny. Úřadům bylo podle stanice CNN známo, že v jednom z bytů v prvním patře byly vadné detektory kouře.

Požár v Bronxu
Zdroj: Amr Alfiky/Reuters

Na více než 100 let starý dům se nevztahovaly protipožární předpisy

Dům, ve kterém je dvacet bytů, byl postaven před více než sto lety a neprošel v poslední době žádnou velkou rekonstrukcí, proto se na něj nevztahují přísné protipožární předpisy, jako je například vybavení automatickým hasicím systémem.