V moskevské továrně Meňševik se střílelo. Zemřel jeden muž, střelec se nenašel

Nejméně jeden člověk přišel o život a další tři utrpěli zranění při střelbě v moskevské továrně na sladkosti Meňševik. Podle vyšetřovatelů ji rozpoutal bývalý vlastník a ředitel podniku. Policie, která okolí obklíčila, následně továrnu prohledala, střelce však nenašla. Pátrání podle policejního mluvčího pokračuje.

Střelba podle listu Kommersant vypukla poté, co za ředitelem Iljou Averjanovem přišel věřitel v doprovodu soudních exekutorů či strážců. „Když začala střelba, lidi zachvátila panika. Někteří vyskákali okny z druhého podlaží,“ vylíčila situaci agentuře TASS očitá svědkyně. V médiích se zprvu objevily zprávy, že se střelec zmocnil několika rukojmích, to však později policie popřela.

Sebeobrana, říká střelec

Se střelcem, údajně ozbrojeným loveckou puškou Saiga, se policistům nedařilo navázat kontakt. Na rozdíl od rozhlasové stanice. Té si Averjanov stěžoval, že se jeho firmy za pomoci padělaných dokumentů zmocnila „banda kavkazská, osetinská, vedená dvěma prokurátory“.

„Mám povolenou zbraň. Dnes jsem ji uplatnil v sebeobraně. Jednoho jsem střelil a bohužel zabil,“ pokračoval. „Jestli zůstanu naživu, budu se bít do konce. Obklíčilo mě speciální komando. Teď buď budu střílet, anebo se vzdám,“ řekl nakonec Averjanov.

Moskevský prokurátor Vladimir Čurikov oznámil, že nad případem přebírá osobní kontrolu. Averjanov mnohokrát adresoval prokuratuře stížnosti, že se stal obětí podvodů, ale úřady odmítaly chronickému stěžovateli vyhovět. Zřejmě proto označil za vůdce bandy prokurátora, jehož podpis figuroval na zamítavých sděleních.

Podle tisku se obětí střelby stal jednatřicetiletý pracovník bezpečnostní firmy. Případ vyšetřují kriminalisté jako vraždu. Někdejší Averjanův podnik podle serveru Newsru.com dluží věřitelům několik milionů rublů.