Španělští policisté se stahují z Katalánska. Odejdou do konce roku, v regionu jich zůstanou jen stovky

Španělské úřady začaly postupně stahovat své policejní síly z Katalánska. Rozmístily je tam v souvislosti s říjnovým nelegálním referendem o nezávislosti. Z deseti tisíc policistů jich má v severovýchodním regionu zůstat jen šest set. Katalánská policie ve středu zatkla dva separatistické radní z města Reus.

Policie a civilní stráž, které byly vyslány do Katalánska na konci září, budou postupně staženy do soboty 30. prosince, řekl agentuře AFP mluvčí španělského ministerstva vnitra. Počet španělských policistů v Katalánsku odhadl deník El País na deset tisíc.

Katalánsko má svou vlastní autonomní policii Mossos d'Esquadra. Ta na rozdíl od španělských bezpečnostních složek ale proti referendu prakticky nezasáhla.

Ve středu ale zadržela ve městě Reus dva místní radní z radikální separatické strany CUP, a to v souvislosti s demonstracemi z 1. října. Na Martu Llorensovou a Oriola Ciurana vydal soud zatykač poté, co se dvakrát nedostavili k soudu.

Obviněni jsou z podněcování k nenávisti proti španělské policii. Toho se údajně dopustili organizováním demonstrací před komisařstvím ve městě Reus a hotely, v nichž byli ubytováni španělští policisté vyslaní do Katalánska kvůli říjnovému referendu o nezávislosti. Jejich strana v následných volbách získala jen čtyři mandáty.

V den konání referenda oběhly internet a média obrazy násilí, do kterého se španělské bezpečnostní síly zapojily ve snaze zabavit volební urny a zmařit hlasování. Necelá stovka osob utrpěla podle údajů z nemocnic zranění.

V předčasných volbách do katalánského parlamentu, které se uskutečnily před Vánocemi, získaly tři separatistické strany 70 ze 135 křesel. Tento výsledek je velkou ranou pro španělskou vládu, která volby vyhlásila v naději, že separatisté většinu ztratí. Lidovci premiéra Mariana Rajoye navíc zaznamenali nejhorší výsledek v posledních letech – v katalánském parlamentu obsadí jen tři křesla oproti dřívějším 11.

Recesisté navrhli odtrhnout Barcelonu od Katalánska, mají 20 tisíc podpisů

Pozdvižení na sociálních sítích ve Španělsku a zejména v katalánském regionu vyvolala recesistická petice požadující odtržení Barcelony od Katalánska. Autoři akce využívající stejnou argumentaci jako katalánští separatisté v případě snahy o odtržení od Španělska shromáždili za tři dny více než 20 tisíc podpisů, informovala agentura AFP.

Iniciativa, požadující vznik nového autonomního regionu Tabarnia, který by sdružoval Barcelonu s dalším městem Tarragona, se stala v úterý nejdiskutovanější na Twitteru, a to v celosvětovém měřítku. Vygenerovala více než 120 tisíc reakcí.

Petici, kterou zorganizovala skupina pod názvem Barcelona není Katalánsko, aby se tak vysmála heslu separatistů Katalánsko není Španělsko, převzala jejich argumentaci, když svou akci zdůvodnila tím, že Tabarnia „je oblast, která se liší v mnoha ohledech od zbytku regionu, do kterého patří.“

Roční HDP na obyvatele v regionech Španělska
Zdroj: The Guardian

„Naše hlasy mají třikrát až čtyřikrát nižší hodnotu než hlasy Girony a Lleidy,“ tvrdí dále autoři petice s poukazem na dvě venkovské oblasti, díky nimž separatisté volby vyhráli.

Barcelona a Tarragona podle autorů petice doplácejí daňově na venkov a mají mít právo se rozhodnout, zda chtějí vytvořit nový španělský region. Jako příklad přitom uvádějí Madrid, který byl historicky součástí Kastilie, a nyní jde o autonomní region, který „je v současné době jedním z motorů Španělska“.