Přelomová dohoda o Ukrajině: Kyjev a separatisté si vymění stovky zajatců

Kyjev se domluvil s proruskými separatisty na výměně zajatců. Finální text dohody počítá s propuštěním 306 lidí, které aktuálně drží ukrajinská armáda. Povstalci z Donbasu za to pustí na svobodu 74 lidí. Navzdory pravidlům minských dohod se ale na seznam propouštěných nedostali všichni zajatci.

Poslední detaily řešily obě strany konfliktu v ruské metropoli pod dohledem moskevského pravoslavného patriarchy Kirilla.

Výměna se odehraje ve středu. „Obě strany potvrzují, že společně usilují o to, aby se výměna zajatců uskutečnila ještě před oslavami Nového roku na základě dohod, které uzavřely už v minulosti,“ prohlásil zástupce OBSE v kontaktní skupině Matin Sajdik.

Podle minských mírových dohod z roku 2015 by si měly obě strany vyměnit zajatce podle zásady „všichni za všechny“. Kirill ale oznámil, že na seznam propuštěných se všechny zadržované osoby nedostaly.

  • Dvanáctého února 2015 se dohodli státníci z Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny na příměří pro východní Ukrajinu a celkem 13 opatřeních.
  • Hlavní body:
  • – Klid zbraní a stažení těžké vojenské techniky na dohodnuté vzdálenosti (tři pásma podle dosahu zbraní).
  • – Efektivní sledování a ověřování příměří ze strany OBSE.
  • – Amnestie a zákaz pronásledování a trestání osob v souvislosti s událostmi v Doněcku a Luhansku.
  • – Propuštění všech rukojmích jak z ukrajinské armády, tak z povstaleckých skupin.
  • – Stažení všech zahraničních ozbrojených útvarů a zařízení pod dohledem OBSE.
  • – Obnovení kontroly nad státní hranicí ukrajinskou vládou v celé zóně konfliktu po místních volbách, dokončeno mělo být po provedení úplné politické regulace.
  • – Ústavní reforma, klíčovým prvkem je decentralizace a schválení trvalých právních předpisů o zvláštním postavení okresů Doněck a Luhansk s místní samosprávou, dohodnutých se zástupci těchto okresů.

Z dosavadních informací není zřejmé, zda má být mezi propuštěnými i ukrajinský duchovní a teolog Igor Kozlovskij, za jehož osvobození koncem listopadu při návštěvě Ruska intervenoval český prezident Miloš Zeman.

Dvaašedesátiletý Kozlovskij, který od začátku proruského povstání proti násilnostem na Donbasu protestoval, byl zatčen loni v lednu v Doněcku. Byl odsouzen na dva a půl roku vězení za špionáž a nezákonné držení zbraní.

V Donbasu se před Vánocemi rozhořely nové boje

Na Ukrajině mezitím platí vánoční příměří – zbraně měly utichnout o sobotní půlnoci. Agentura Unian nicméně během Štědrého dne hlásila několik útoků ze strany povstalců.

Než příměří začalo platit, pozorovatelé z OBSE zaznamenali nebývalý počet případů porušení minských dohod – za týden jich bylo skoro 16 tisíc včetně ostřelování obytných čtvrtí.

„Jakmile dopadl první granát, běžel jsem do dětského pokoje vzít dceru a odvést ji k nám do ložnice. Lehli jsme si na zem a přikryli se matracemi a polštáři z postele. Nic víc jsme udělat nemohli,“ uvedl obyvatel města Jasynuvata Sergej.

„Sklepy jsou docela bezpečné, při ostřelování se do nich můžeme schovat. Stejně je to ale utrpení – pořád čekáme, až boje ustanou,“ podotkla obyvatelka města Jasynuvata Zinaida. Konflikt si od dubna 2014 vyžádal více než 10 tisíc mrtvých. Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů.