Španělská vánoční loterie má své vítěze. „Tlusťoch" obdaroval malou obec v Galicii

Letos byl šťastný los s číslem 71198 (zdroj: ČT24)

S podobným napětím jako na výsledky regionálních voleb čekalo celé Španělsko na další událost roku – vánoční loterií. Její slosování se už přes dvě století koná právě 22. prosince. Přibližně 200 milionů eur tak loterie vyplatila za lístky prodané v baru jedné obci ze severozápadního regionu Galicie, dalších 520 milionů eur pak ve Vilalbě.

Vrcholem loterie je prémie s názvem El Gordo, tedy Tlusťoch, s částkou čtyři miliony eur. Výherců je několik a peníze se rozdělují pomocí komplexního systému. Letos byl šťastný los s číslem 71198. Zkrátka ale nepřišli ani ostatní, ve vánočním loterijním koši se skrývaly výhry v celkové hodnotě téměř dvou a půl miliardy eur.

130 výherních losů prodali v baru v obci Vilalba, ve které žije 15 tisíc obyvatel. Celkem si tak rozdělí výhru 520 milionů eur. Dalších 55 výherních lístků prodali v baru v obci San Juan de Alba. Místní farář vyzval výherce, aby peníze použili moudře. Majitel baru řekl, že se jedná o pokorné a těžce pracující lidi.

Každý los s pěticiferným číslem stojí 200 eur. Kvůli vysoké ceně se ale prodávají i po desetinách za 20 eur. Lidé na ně stáli i několikahodinové fronty. Lidé často soutěží ve skupinách společně s rodinami, přáteli či kolegy.

Historie vánoční loterie sahá až do roku 1812. Od té doby funguje nepřetržitě a slosování provází tradiční rituál. Ve velké nádobě je sto tisíc dřevěných kuliček, každá z nich nese jedinečný kód. V menší nádobě jsou kuličky s hodnotou výhry. Dvojice žáků ze školy svatého Ildefonsa z obou najednou vytahují čísla a pak je hlasitě zpívají. Velkolepou show z madridské opery živě přenáší veřejnoprávní televize i rozhlas.