Rajoy je připraven jednat se separatisty, pokud budou respektovat ústavu

Rajoy chce primárně jednat s vítězem voleb (zdroj: ČT24)

Španělský premiér Mariano Rajoy je přesvědčen, že Katalánsko po volbách vstoupí do období dialogu, spolupráce a plurality. Na své tiskové konferenci po čtvrtečních volbách do katalánského parlamentu hovořil především o nutnosti spojit rozdělenou společnost. S politiky prosazujícími nezávislost Katalánska je připraven jednat, pokud budou respektovat ústavu a vládu práva.

„Udělám vše, abychom vedli dialog s katalánskou vládou, ale budu také usilovat, aby byl dodržován zákon,“ řekl Rajoy na tiskové konferenci. „Doufám, že katalánská vláda se vyhne jednostranným rozhodnutím a že se nebude stavět nad zákon,“ dodal a zdůraznil, že nepřipustí, aby byla porušována španělská ústava.

Je na politických stranách v Katalánsku, aby nabídly řešení, které vyžaduje katalánská společnost. Musí to být řešení, které dosáhne většiny v parlamentu. Vláda, která z něj vzejde, se musí podřídit vládě práva.
Mariano Rajoy
španělský premiér

Rajoy hovořil o rozdělení společnosti a potřebě „normalizace“ prostřednictvím dialogu. Odmítnul, že by v souvislosti s krizí, již vyvolala snaha Katalánska o nezávislost i ostrá reakce španělských pořádkových sil na protiústavní referendum o odtržení autonomní oblasti, vypsal předčasné celostátní volby.

Brífínk španělského premiéra po volbách v Katalánsku (zdroj: ČT24)

Sejdu se s vítězem, vzkázal Rajoy Puigdemontovi

Ze zřejmých důvodů jsem připraven setkat se s panem Rajoyem v Bruselu nebo na jakémkoli jiném místě v Evropské unii kromě Španělska.
Carles Puigdemont
katalánský expremiér

Negativně se Rajoy postavil k návrhu bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, který z Bruselu vzkázal, že by chtěl se španělským premiérem jednat, ovšem na neutrální půdě kterékoliv ze zemí Evropské unie. Ve Španělsku Puigdemontovi totiž hrozí trestní stíhání za vzpouru.

„Pokud bych se s někým měl sejít, tak je to s Inés Arrimadasovou, která vyhrála volby,“ řekl vyhýbavě španělský premiér s odkazem na předsedkyni promadridské strany Ciudadanos, která získala ve čtvrtečních volbách nejvíce křesel v katalánském parlamentu.

Události, komentáře k výsledkům katalánských voleb (zdroj: ČT24)

Na naléhání novinářů Rajoy odpověděl, že bude mluvit s tím, kdo bude „vykonávat úřad katalánského premiéra, bude zvolen, ujme se úřadu a bude se nacházet v takových podmínkách, že s ním bude možné mluvit“. Dodal, že situace nezávisí na čtvrtečních volbách, ale na rozhodnutí justice. V případě Puigdemontova návratu do Španělska mu hrozí okamžité zatčení, pak bude na soudci, zda na něj uvalí vazbu.

Převzetí přímé správy Katalánska, k němuž Madrid přikročil koncem října kvůli snahám tamní vlády o nezávislost, podle Rajoye skončí, až bude nová katalánská vláda. „Datum bude takové, jaké stanovil španělský Senát: až bude vláda,“ konstatoval premiér. Nový katalánský parlament má zasednout do 20 pracovních dnů od voleb, dalších 10 dnů má na výběr premiéra, kterého musí schválit parlament.

Španělský premiér také připomněl, že separatistické strany při čtvrtečním hlasování ztratily podporu, i když méně než si Madrid přál. Separatistické strany sice v katalánském parlamentu opět získaly absolutní většinu, ale mají o dvě křesla méně než po volbách v roce 2015.

Podle výsledků mají separatisté absolutní většinu 70 ze 135 mandátů. Vítězem voleb je sice strana Ciudadanos, která je proti odtržení Katalánska od Španělska, ale spolu se svými spojenci má jen 57 mandátů.