Mayová při návštěvě Varšavy ujistila, že Poláci po brexitu mohou zůstat v Británii

Sestřih TK britské premiérky a polského předsedy vlády (zdroj: ČT24)

Milion Poláků bude moci po brexitu zůstat ve Velké Británii. Při návštěvě Varšavy to uvedla britská premiérka Theresa Mayová. Setkala se tam s novým premiérem Mateuszem Morawieckým. Vyjádřila také obavy z ruského vměšování do evropských záležitostí. Podle ní Moskva používá informace jako zbraň. Proto v Polsku jednala i o prohloubení spolupráce v boji s dezinformacemi.

Při návštěvě Varšavy Mayová také v souvislosti se sporem, který Polsko vede o své soudnictví s Evropskou komisí (EK), řekla, že ústavní otázky by měly být především věcí jednotlivých států. „Vítám skutečnost, že premiér (Mateusz) Morawiecki naznačil, že bude jednat s Evropskou komisí, a doufám, že to povede k uspokojivému řešení,“ řekla při setkání se svým hostitelem.

EK ve středu došla k závěru, že v Polsku hrozí jasné riziko závažného porušení vlády práva. Proto spustila postup, na jehož konci Polsku hrozí pozastavení hlasovacích práv v Evropské unii.

Mayová upozornila na význam právního státu a řekla, že doufá v uspokojivé řešení sporu. Morawiecki podle listu Gazeta Wyborcza odváděl pozornost od polských potíží, které Mayová zmínila jen velmi všeobecně. Obě země během návštěvy Mayové uzavřely i novou dohodu o spolupráci v obraně.

Mluvilo se i o otázce brexitu

Morawiecki dal najevo uspokojení se stavem jednání o vystoupení Británie z EU a vyjádřil přesvědčení, že Francouzi a Němci pracují na nejlepším řešení brexitu. Británie podle něj sice opouští EU, ale neopouští Evropu a nadále zůstane spojencem v NATO. Představitelé obou zemí při mezivládních rozhovorech podle premiéra „prakticky ve všech otázkách hovořili prakticky stejným jazykem“.

„Naše společná historie se opírá také o společné hodnoty, společné zájmy a představuje dokonalý příklad, jak moc můžeme dosáhnout, pokud spojíme síly, a to nejen v otázkách bezpečnosti, ale i při vytváření blahobytu pro naše země a národy,“ řekla Mayová na tiskové konferenci.

Poláci a Britové mnohokrát bojovali bok po boku, uvedla a ocenila zejména roli polských letců v bitvě o Anglii v roce 1940. Připomněla také, že v současnosti 150 britských vojáků slouží na východě Polska v rámci sil NATO rozmístěných na podporu spojenců z východního křídla Aliance.

Mayovou do Varšavy provázeli ministři zahraničí, vnitra, obrany, financí a podnikání Boris Johnson, Amber Ruddová, Gavin Williamson, Philip Hammond a Greg Clark, uvedla televize TVN 24. Připomněla, že Británie je po Německu druhý největší trh pro polský vývoz, loni vzájemný obchod přesáhl 17 miliard liber (493 miliard korun).