Nová lanovka vyveze na nejvyšší německou horu Zugspitze. Z její stavby bolela hlava

Na jihu Německa slavnostně zprovoznili novou lanovku, která vede na tamní nejvyšší horu Zugspitze. Každou hodinu se bude moct dostat na vrchol 2962 metrů vysoké hory ležící na hranicích s Rakouskem dvakrát tolik lidí než dosud. Ve složitých podmínkách se rodil projekt téměř tři roky a pyšní se několika superlativy. Pro veřejnost se lanovka otevře v pátek.

Projekt skýtal řadu inženýrských úskalí. Zhruba tři roky se plánoval a stejnou dobu stavěl. Práce pravidelně komplikovalo počasí, o čemž svědčí dny, kdy bylo třeba dvě hodiny nejprve odklízet sníh, než se mohlo začít. Řada dělníků ve vysoké nadmořské výšce také trpěla bolestmi hlavy a rychleji podléhala únavě. 

I přes potíže se nakonec stavbu podařilo zdárně dotáhnout do konce, a nová lanovka tak nahradila předchůdkyni, která letos v dubnu po téměř 55 letech ukončila svůj provoz. Během této doby dopravila na vrchol nejvyšší německé hory celkem kolem 21,3 milionu pasažérů.

Právě velký zájem turistů o návštěvu Zugspitze byl jedním z důvodů stavby nové lanovky. Dvojice jejích kabin, které jsou z velké části prosklené, a nabízejí tak panoramatický výhled na jezero Eibsee i okolní alpské vrcholky, každou hodinu na vrchol hory dopraví až 580 cestujících. Její předchůdkyně jich za stejný čas zvládala přepravit jen 240.

  • Do rekordních tabulek se lanovka zapsala tím, že překonává největší celkový výškový rozdíl, který činí 1945 metrů, a také nejdelší úsek bez podpory, který od nosníku až k horské stanici měří 3213 metrů.
  • Rekordní je i samotný ocelový nosník lanovky, který je vysoký 127 metrů. Jen na nosník, který má lanovka na rozdíl od své předchůdkyně pouze jeden, bylo použito 1100 různých dílů a 9500 šroubů.
  • Lístek pro cestu tam i zpět vyjde dospělého na 45 eur (1157 korun).

Provozovatelé proto věří, že díky novince odpadnou fronty, které se ve stanici v údolí pravidelně tvořily. Roční počet návštěvníků Zugspitze by podle odhadů měl ale stoupnout jen o zhruba 50 tisíc na celkových 600 tisíc.