Největší námořní záhada rozluštěna, vojenskou ponorku našla Austrálie po 103 letech

Australští potápěči objevili vrak australské vojenské ponorky HMAS AE-1, která se ztratila před 103 lety poblíž města Rabaul v Papui-Nové Guineji během první světové války. Podle australské vlády nález vyřešil nejstarší námořní záhadu v zemi. Plavidlo bylo objeveno v třísetmetrové hloubce s pomocí dronu.

Ponorku, která byla v provozu pouhých sedm měsíců, vyslali Australané ze Sydney v době, kdy obsazovali území tehdejší Německé Nové Guiney. Zmizela 14. září 1914, den poté, co se Němci kolonie vzdali.

Osud HMAS AE1 byl jednou z největších záhad australského námořnictva. Od zmizení 800tunového plavidla v roce 1914 proběhlo hned 13 neúspěšných pokusů o nalezení vraku. Ponorka nevyslala nouzový signál a podle historiků za sebou nezanechala jedinou stopu.

Ponorku nalezli potápěči až nyní, a to poblíž novoguinejského Ostrova vévody z Yorku na severovýchodě země. S objevem plavidla pomohl týmu podmořský dron, který se pohyboval ve výšce 40 metrů nad mořským dnem.

Nalezená australská ponorka
Zdroj: Royal Australian Navy/Handout/Reuters

První ztracená spojenecká ponorka během války

Pátrání s náklady milion dolarů začalo v neděli. „Jde o jeden z nejdůležitějších nálezů australské námořní historie. Byla to první ztráta australského královského námořnictva a první spojenecká ponorka, která se ztratila během první světové války; závažná tragédie, kterou pocítil náš národ a naši spojenci,“ uvedla australská ministryně obrany Marise Payneová.

Nalezená australská ponorka
Zdroj: Royal Australian Navy/Handout/Reuters

Na palubě stroje bylo 35 členů posádky. Kromě Australanů na ponorce sloužili i Britové. Úřady nyní hodlají kontaktovat i potomky a příbuzné námořníků.

„Opravdu věřím, že to přinese rodinám a potomkům posádky klid v duši. Možná se časem zjistí, co způsobilo potopení ponorky,“ dodala Payneová.

Kontraadmirál ve výslužbě Peter Briggs, který se podílel na hledání vraku, si myslí, že příčinou nehody byla s nejvyšší pravděpodobností nehoda při ponoru. „Zdá se, že ponorka zasáhla dno s tak velkou silou, že to uvolnilo hloubkové kormidlo – ponorka tak přepadla dopředu a po dopadu došlo k poškození pláště,“ uvedl pro deník The Australian.