Rázný postup Komise proti Polsku podporují Německo a Francie. Maďarsko chystá veto

Maďarsko je připraveno vetovat řízení Evropské komise proti Polsku. Informoval o tom maďarský vicepremiér Zsolt Semjén s tím, že jde o porušení suverenity Polska. Naopak Německo a Francie krok Komise podporují. Komise míní, že v Polsku je kvůli justiční reformě ohrožena vláda práva, a spustila proto dosud nepoužitý postup, na jehož konci mohou být Varšavě pozastavena hlasovací práva v EU.

„Polsko-maďarské přátelství a závazky maďarské vlády vůči smlouvám nám ukládají vystoupit proti kroku Evropské komise na všech fórech,“ citovala Semjéna agentura Reuters. Postup Budapešti není překvapením, protože maďarská vláda dlouhodobě slibovala, že případný pokus o pozastavení hlasovacích práv bude vetovat.

Bývalý český státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza upozornil, že hrozba vetem je předčasná. „Nejprve bude Rada Evropské unie rozhodovat o tom, jestli polská vláda ohrožuje základní evropské hodnoty, mezi které patří vláda práva. O tom se rozhoduje čtyřpětinovou většinou,“ připomněl.

  • Popis procesu, který může vést k pozastavení hlasovacích práv:

Podle Semjéna Komise svým rozhodnutím zásadně narušuje suverenitu Polska a „svévolně trestá demokraticky zvolené vlády“. Považuje za nespravedlivé, když některým státům umožňuje porušovat unijní dohody a poté zahájí „politicky motivované procedury“ proti polské vládě. I Maďarsko se opakovaně stalo terčem kritiky Bruselu za některé sporné kroky vlády nacionalistického premiéra Viktora Orbána včetně snahy o vládní kontrolu některých médií. 

Německo a Francie jsou pro

Postup Evropské komise naopak podpořilo Německo i Francie. „Je třeba to udělat,“ komentovala krok EK francouzská ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová. „Francie komisi v tomto postupu naprosto podporuje,“ dodala.

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert upozornil, že rozhodnutí předcházel konstruktivní a intenzivní dialog s vládou ve Varšavě.

Německá kancléřka Angela Merkelová i francouzský prezident Emmanuel Macron už minulý týden po skončení summitu zemí Evropské unie avizovali, že řízení s Polskem podpoří, pokud se ho Evropská komise rozhodne zahájit.

Zahradil: Timmermans vede džihád

Podle europoslance Miroslava Poche (ČSSD) jednání s Varšavou k ničemu nevedla. „Evropská komise stanovila jasné podmínky, za kterých krok neučiní. Polská vláda během tří měsíců žádnou z nich nesplnila,“ uvedl europoslanec. Poche si ale myslí, že na hlasování o odebrání hlasovacích práv Polsku nakonec nedojde.

Obavy z porušení vlády práva v Polsku Poche přesto sdílí. „Pokud zákony budou definitivně schváleny a reforma proběhne, soudy budou pod silným politickým tlakem,“ obává se. „To ostatně není jen stanovisko Evropské komise, ale i Benátské komise nebo některých dalších, velmi významných mezinárodních organizací,“ připomněl, že kritika se na Varšavu za justiční reformu snáší z více stran.

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) nesouhlasí s popisem stavu polské justice, který Komise podala. „Myslím si, že jde o ukázku síly, o snahu Evropské komise pasovat se nad jurisdikci národních vlád a parlamentů,“ čte situaci Zahradil. Komise chce podle něj z Polska učinit „exemplární příklad“, což by členské státy neměly dovolit. Timmermanse český europoslanec označil za socialistu, který vede soukromý džihád proti Polsku.

Babiš: Počkáme na 9. ledna

Premiér Andrej Babiš (ANO) se domnívá, že postup Komise by mohl mít dopad na celý středoevropský region a doufá, že se Polsku podaří unijní lídry přesvědčit, že vláda práva v ohrožení není. „Preferuji, že Polsko si s Evropskou komisí vyjasní pozice. Uvidíme, jak dopadne jednání v Bruselu a podle toho budeme reagovat,“ chce vyčkat na 9. leden a výsledky rozhovoru Jeana-Claude Junckera s polským ministerským předsedou Mateuszem Morawieckým.

Evropská komise se obrátila na ostatní členské země EU, aby v souladu s článkem sedm Lisabonské smlouvy o fungování unijních institucí posoudily, zda v Polsku je skutečně právní stát v ohrožení. Kvůli polskému zákonu o obecných soudech se Komise také obrátila na unijní soud.

Varšava čin Komise označila za politicky motivovaný a ministr spravedlnosti oznámil, že sporná reforma soudnictví bude pokračovat. Té Komise vytýká, že umožní politické zásahy do složení, pravomocí, řízení a fungování moci soudní.