Normanďané se bouří proti Macronovým mořským elektrárnám na vítr

Události: Rybáři v Normandii nechtějí větrné elektrárny na moři (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron patří k politikům, kteří kladou důraz na ekologii a obnovitelné zdroje energie. Jeho vláda mimo jiné podporuje projekt větrných elektráren na několika místech na moři u severního pobřeží v Normandii. Jenže projekt naráží na nebývale silný odpor místních obyvatel.

Předvánoční sezona svatojakubských mušlí je v plném proudu. Stánky v normandském přístavu Le Tréport teď neprodávají nic jiného. Mušle si sem jezdí kupovat lidé z širokého okolí i z tři hodiny vzdálené Paříže. Po zbytek roku platí totéž pro čerstvé ryby.

Ve zhruba šestitisícovém městě je celých tisíc pracovních míst přímo navázaných na rybářství, které ročně vynese zhruba deset milionů eur. „Místní rybáři jsou přesvědčeni, že větrné turbíny by tohle všechno ukončily,“ vysvětlil zpravodaj ČT ve Francii Petr Zavadil.

Díky malé hloubce se zdejší vody rybami hemží. Olivier Becquet celý život strávil na rybářských lodích, ale tak bohaté loviště jako v Le Tréport nenašel nikde. Je přesvědčený, že nízká hloubka investory v energetice láká kvůli nižším nákladům a že ekologické dopady je nezajímají. „Prý se kolem turbín budou ryby hrozně intenzivně množit. Jenže my jsme se byli podívat na turbíny, které už stojí v Anglii, a víme, že to tak není,“ postěžoval si rybář.

Nepřijatelné, zlobí se místní

Liseline Lavoineová má restauraci přímo v přístavu naproti prodejním stánkům. Vaří výhradně ryby a mořské plody a z devadesáti procent je kupuje od Oliviera a jeho kolegů. Z okna má výhled na stometrové křídové útesy. Představu dvakrát vyšších turbín nemůže přenést přes srdce.

„Na tomhle místě jsem se koupala jako malá. Teď mě živí a dělím se o něj s ostatními, ať už je to výhled, nebo to, co servíruju klientům k jídlu. Pro mě je to nepřijatelné,“ protestuje proti turbínám majitelka restaurace.

Zastánci obnovitelných zdrojů ujišťují, že turbíny budou z břehu vypadat jako pouhé sirky a krajinu nenaruší. Celý projekt podle nich úzkostlivě dbá na to, aby ekologické dopady na mořský život byly co nejmenší. „Musíme pracovat na tom, a vláda také, abychom místní lidi přesvědčili a uklidnili. Ale je třeba říct, že ty dopady jsou mírné,“ ubezpečuje Marion Lettryová ze Syndikátu obnovitelných energií.

Vizualizace větrné elektrárny na moři
Zdroj: ČT24

Starosta Le Tréportu Laurent Jacques má za to, že vláda chce projekt prosadit za každou cenu. Proti větrným turbínám nic nemá, ale nechápe, proč mají stát zrovna tam, kde překážejí nejvíc. „Existují oblasti, kde je mnohem méně ryb a kam se také dají postavit. To rybáři jednoznačně prokázali,“ zdůraznil starosta. Odpůrce projektu čerstvě podpořilo vedení Mořského přírodního parku. Teď se čeká, jak se vyjádří ministr životního prostředí.