Z Bajkonuru odstartovala kosmická loď s novými členy posádky ISS

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odstartovala ruská kosmická loď Sojuz MS-07, která dopraví na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) nové tři členy posádky. U orbitálního komplexu má přistát v úterý 19. prosince.

Start rakety proběhl přesně podle stanoveného časového harmonogramu. Třetí, poslední stupeň Sojuzu-FG se oddělil přibližně devět minut po opuštění startovací rampy. Sojuz MS-07 nyní bude pokračovat v samostatném orbitálním letu k ISS. Přistání na stanici je plánováno v úterý v 09:42 SEČ. 

Na ISS míří ruský kosmonaut Anton Škaplerov, americký astronaut Scott Tingle a japonský astronaut Norišege Kanai. Připojí se k třem svým kolegům, kteří na ně na stanici čekají – Američané Joe Acab a Vande Hei a Rus Alexandr Misurkin. 54. expedice bude na ISS pokračovat v práci na stovkách experimentů.

Nákladní loď dovezla na ISS vánoční dárky

V neděli u orbitálního komplexu zakotvila také americká nákladní loď Dragon společnosti SpaceX. Po dvoudenním letu dorazila se zásobami včetně vánočních dárků. Dopravila i zařízení a vědecký materiál pro další výzkumy, jako je testování výroby optických vláken v mikrogravitaci nebo sledování kosmického smetí na oběžné dráze kolem ISS.

Vesmírný kamion se k ISS vydal v pátek z floridského mysu Canaveral. Na oběžnou dráhu kolem Země ho vynesla raketa Falcon 9, patřící rovněž soukromé společnosti SpaceX. První stupeň rakety byl přitom už jednou k letu do vesmíru využit, k letu pro americkou vesmírnou agenturu NASA se tak ale stalo vůbec poprvé. Dragon je v současné době jediným nákladním dopravním prostředkem schopným vracet se neporušený zpět na Zemi. 

Dragon na stanici dopravil také čtyřicet myší, které budou využity k experimentu RR-6 (Rodent Research-6). Jeho cílem je zkoumat možnosti boje s úbytkem svalové hmoty ve vesmíru nebo způsobeným z jiných důvodů, například nemocemi. 

Z mise na Mezinárodní vesmírnou stanici se ve čtvrtek vrátili Američan Randy Bresnik, Rus Sergej Rjazanskij a Ital Paolo Nespoli. Završila se tak expedice s pořadovým číslem 53.

Velitel expedice Bresnik z NASA strávil na oběžné dráze s letovými inženýry z Evropské vesmírné agentury a ruské společnosti Roskosmos 139 dní. Už ve středu předal velení stanice ruskému kolegovi Alexandru Misurkinovi.  S ISS se pak rozloučil dojemným videem: