Argentinská vláda kvůli zmizení ponorky odvolala šéfa námořnictva

Argentinský ministr obrany kvůli pohřešované ponorce San Juan odvolal šéfa námořnictva Marcela Eduarda Srura. Ponorka o sobě dala vědět naposledy v polovině listopadu a panují domněnky, že ji zničila exploze. Na palubě bylo 44 členů posádky.

Admirál byl odvolán ze svého postu měsíc poté, co ponorka San Juan zmizela v jižní oblasti Atlantského oceánu. Dosud se ji nepodařilo lokalizovat. Mluvčí argentinského námořnictva Enrique Balbi nicméně před týdnem oznámil, že pátrání pokračuje a že byla rozšířena prohledávaná oblast.

Příbuzní a kamarádi členů posádky ztracené argentinské ponorky na protestním pochodu
Zdroj: Jose Scalzo/Reuters

Poslední zprávu poslala ponorka San Juan 15. listopadu ráno místního času, když se nacházela přibližně 450 kilometrů od jihovýchodního pobřeží Argentiny. Týmy z více než desítky zemí, včetně USA a Ruska, vybavené nejmodernější technikou, po ní pátraly marně.

Za normálních okolností ponorka vyplouvá jednou denně na hladinu, aby doplnila vzduch a nabila baterie. Pokud by musela zůstat pod hladinou, vydržela by posádka se vzduchem podle odhadu expertů maximálně deset dní.

V okolí místa, kde se ponorka naposledy vyskytovala, byl zaznamenán hluk, který mohl být explozí nebo implozí, kdy se objekt kvůli nedostatečnému vyrovnání tlaků zhroutí sám do sebe.