Při páteční bouři kvůli Trumpovu uznání Jeruzaléma zemřeli čtyři Palestinci

Na Západním břehu Jordánu a na hranicích Pásma Gazy propukly násilnosti (zdroj: ČT24)

Palestinští demonstranti se v pátek střetli s izraelskou policií na Západním břehu Jordánu a na hranicích Pásma Gazy s Izraelem. Při násilnostech izraelští vojáci zastřelili čtyři Palestince a další desítky demonstrantů utrpěly zranění. Zraněn byl také nejméně jeden izraelský policista.

Protesty vypukly po poledních muslimských modlitbách a důvodem bylo stejně jako před týdnem prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, jímž uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele.

Podle spolupracovníka ČT a analytika webu Info.cz Pavla Novotného Palestince pobouřilo ale zejména nové vyjádření USA. „Americká administrativa prohlásila, že si neumí představit, aby Zeď nářků, nejsvětější židovské místo, nebylo v Izraeli,“ uvedl Novotný.

Izraelští vojáci v pátek zastřelili čtyři Palestince a dalších přibližně 150 zranili, informovala s odvoláním na lékaře agentura Reuters. Palestinské ministerstvo zdravotnictví ohlásilo až 400 zraněných, uvedla agentura DPA. Nejvíce obětí připadá na Gazu, kde na izraelské síly útočily tisíce Palestinců.

Demonstranti na policisty v Gaze i na Západním břehu ve městě Ramalláh házeli kameny a zápalné lahve. Police rozháněla dav slzným plynem, gumovými projektily i ostrou střelbou.

Spolupracovník ČT a analytik webu Info.cz Pavel Novotný (zdroj: ČT24)

V Ramalláhu policie zneškodnila útočníka, který lehce zranil nožem policistu. Palestinec měl na sobě zařízení, které vypadalo jako pás s výbušninou. Podle médií ale není jasné, zda nešlo o atrapu. Útočníka odvezli záchranáři, později ale svým zraněním podlehl. Střety pokračují i v sobotu.

Mimořádné pobouření mezi Palestinci vyvolala smrt invalidního palestinského aktivisty, 29letého Ibráhíma Suradži. Ten podle zpráv v médiích, na něž se odvolává agentura DPA, přišel ve válce o Pásmo Gazy v roce 2008 o obě nohy a o oko. V pátek byl zabit při střetu Palestinců s izraelskými vojáky a fotografie jeho těla zahaleného do palestinské vlajky v sobotu kolovala na palestinských sociálních sítích.

Hnutí Hamás vyhlásilo den hněvu

Palestinské radikální hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy, vyhlásilo na pátek den hněvu. Totéž učinilo kvůli Trumpově rozhodnutí už před týdnem, kdy se konaly protesty na palestinských územích i v řadě muslimských zemí světa.

Střety mezi Palestinci a izraelskými jednotkami
Zdroj: Mohammed Salem/Reuters

Několik tisíc lidí protestovalo také v hlavním městě Jordánska Ammánu. Pochod začal v centru města u mešity po modlitbách. Lidé mávali palestinskými vlajkami a volali „Jeruzalém je náš“. Demonstranti se shromáždili i před americkou ambasádou v Ammánu.

Trump svým prohlášením o Jeruzalémě vystupňoval napětí v oblasti a popudil muslimský svět. Za ohrožení bezpečnosti v regionu ho kritizovala i řada západních zemí a Evropská unie.

Hamás kvůli tomu už minulý týden vyhlásil další intifádu čili povstání proti Izraeli. Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu, jelikož ho obě strany chtějí za své hlavní město.

Fatah vyzývá k protestům proti návštěvě Pence v Izraeli

Hnutí Fatah palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse vyzvalo Palestince, aby demonstrovali příští týden v Jeruzalémě a u přístupových cest do města na protest proti návštěvě amerického viceprezidenta. Mike Pence přijede ve středu z Egypta do Jeruzaléma a o den později promluví v parlamentu a sejde se s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Palestinskou část své blízkovýchodní cesty Pence zrušil poté, co ho Abbás odmítl přijmout na protest proti rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele.