Panika na indonéské Jávě. Silné zemětřesení nepřežil nejméně jeden člověk

Nejméně jednoho mrtvého a pět zraněných si vyžádalo silné zemětřesení, které zasáhlo nejlidnatější indonéský ostrov Jávu. Otřesy byly cítit v metropoli Jakartě, ale i v řadě dalších měst. V některých oblastech se zřítily domy. Úřady vydaly varování před vlnou tsunami.

Podle americké geologické služby USGS zemětřesení dosáhlo intenzity 6,5 stupně. Ohnisko se nacházelo v hloubce 91 kilometrů.

Obyvatelé vystrašení mocnými otřesy vybíhali v panice z budov a indonéská televize vysílala záběry zachycující hustou dopravu na silnicích způsobenou úprkem Indonésanů z pobřežních oblastí. V centrální Jávě pro jistotu evakuovali pacienty z místní nemocnice.

Mluvčí úřadu pro likvidaci následků živelních katastrof uvedl, že jedinou obětí je 62letý muž, který zahynul při zřícení jeho domu na západě Jávy. Ve městě Tasikmalaya v oblasti a v několika okresech této části země se podle něj zřítily domy. V Jakartě byly otřesy cítit 20 vteřin, dodal.

Indonésie leží ve vysoce seismicky aktivní tichomořské oblasti. Zemětřesení přesahující intenzitu šesti stupňů tam nejsou nijak vzácná.