Žháře, který podpálil kancelář polské ministryně, obvinili z terorismu. Hrozí mu 15 let vězení

V Polsku obvinili z terorismu muže, který v týdnu podpálil kancelář ministryně a vedoucí Kanceláře předsedy vlády Beaty Kempaové. Podezřelý chce, aby kabinet konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) zrušil volební a soudní reformu. Tu kritizuje opozice, ale i třeba Evropská unie.

Kempaová je zástupkyní pravicové strany Jednotné Polsko vedené stávajícím ministrem spravedlnosti Zbigniewem Ziobrem. K útoku došlo v úterý ráno v obci Syców v jihozápadním Polsku, která je domovským městem Kempaové.

Muž se do kanceláře dostal rozbitým oknem, do prostor pak vylil hořlavou látku, kterou následně zapálil. Ke žhářskému útoku se přiznal a byl již obviněn z trestného činu „teroristické povahy“, sdělil prokurátor Robert Tomankiewicz. „Sebastianovi K“ hrozí až patnáct let vězení, i když byl oheň rychle uhašen a nikdo nebyl zraněn.

Pozměněné návrhy reformy nejvyššího soudu schválili polští zákonodárci začátkem prosince. Evropská komise v létě kvůli problematické reformě soudnictví zahájila s Polskem řízení pro porušení unijní legislativy, které může skončit žalobou u unijního soudu.

Brusel kroky polských konzervativců považuje za ohrožení nezávislosti soudů. V samotném Polsku vyhnaly změny do ulic desetitisíce demonstrantů. Euroskeptická vláda ve Varšavě ale tvrdí, že reforma soudnictví je potřebná, aby se zvýšila efektivita a aby se soudy vymanily ze zvyklostí komunistické éry.

Polský parlament navíc ve čtvrtek pozdě večer schválil kontroverzní reformu volebního zákona, která omezuje při dohledu nad hlasováním pravomoci ústřední volební komise a posiluje pozici ministra vnitra a parlamentu.

Už v říjnu se před Palácem kultury v centru Varšavy upálil muž, který protestoval proti omezování občanských svobod, porušování zásad demokracie a proti likvidaci ústavního soudu a nezávislé justice ze strany vlády. Poláky vyzval, ať s konzervativci skončí.

Vydáno pod