Jako ve válce. Obyvatelé Caracasu se raději pohybují po městě v rámci turistických skupin

V nebezpečném Caracasu se místní vydávají do ulic s turistickými skupinami (zdroj: ČT24)

Z venezuelské metropole se stalo jedno z nejnebezpečnějších míst na světě. V některých čtvrtích Caracasu je střelba na denním pořádku, časté jsou také protivládní demonstrace, které se zvrhávají v násilí. Místní se bojí vycházet – čím dál více se raději připojují k organizovaným turistickým prohlídkám, aby omezili bezpečnostní riziko.

S více než třemi vraždami za hodinu se Venezuela dostala v žebříčku nejnebezpečnějších zemí na světě na druhé místo hned za Salvador. V Caracasu připadá na 100 tisíc obyvatel 140 mrtvých.

Úřady tvrdí, že nevládní organizace čísla nafukují s cílem poškodit vládu Nicoláse Madura. Podle opozice přivedl socialistický režim venezuelskou ekonomiku ke kolapsu. A s rostoucí chudobou bují násilí.

„Mám pocit, že neustále žiju ve válce. Žijeme ve městě sužovaném nebezpečím a strachem, který nás paralyzuje a neumožňuje nám dělat věci, které jsou v ostatních částech světa normální, jako procházet se po ulici, dát si kávu, kdekoliv se vám zachce,“ podotkla účastnice exkurze Ivone Velazcová.

K téměř polovině vražd dochází v chudinské čtvrti Petare známé jako Bronx Caracasu. V labyrintu cihlových domků s plechovými střechami žije necelých 400 tisíc lidí. Střelba je zde na denním pořádku. Zabloudit do této oblasti s fotoaparátem se rovná téměř sebevraždě.

Chudinská čtvrť v Caracasu
Zdroj: ČT24

Přes extrémní nebezpečí se ale do podobných čtvrtí a centra Caracasu vydává stále víc turistů. Většinu z nich přitom netvoří cizinci, ale místní obyvatelé, pro něž jsou organizované prohlídky jedinou možností, jak se po vlastní metropoli projít relativně bezpečně.

„Dobré na těchto prohlídkách je, že se jich účastní velké skupiny lidí. U takto velkých skupin se snižuje riziko,“ tvrdí průvodce Rodrigo Capriles.

Skupiny chodí po městě volně, baví se s umělci a navštěvují dílny řemeslníků. Občas najdou čas na chvíli si vydechnout a zaposlouchat se třeba do rytmů tradiční hudby. „Nejedná se o prohlídky architektury, ale vidíme mnoho budov. Nejedná se o prohlídky pro fotografy, ale pořídíme spoustu snímků,“ uvedl organizátor prohlídek Luisra Bergolla.

Organizátoři prohlídek chtějí také upozornit na nedoceněné kulturní dědictví města. Caracas totiž letos slaví 450. výročí od svého založení.