Po výbuchu rakouského terminálu se podařilo obnovit dodávky plynu na jih Evropy

Všechny tranzitní linky hlavního rakouského plynovodu byly po úterní explozi před půlnocí obnoveny. Uvedl to ředitel společnosti Gas Connect Austria. Dodávky byly přerušené do Itálie, Slovinska a Chorvatska. Itálie kvůli tomu vyhlásila stav nouze. Zpráva o výbuchu ve východorakouské obci Baumgarten an der March se odrazila i v růstu cen plynu.

„Mohu potvrdit, že jsme v úterý před půlnocí znovu zprovoznili všechny tranzitní linky a že fungují na 100 procent,“ řekl Harald Stindl rakouské rozhlasové a televizní společnosti ORF. 

Slovenská plynovodní společnost Eustream po explozi přerušila přepravu plynu do Rakouska a v důsledku toho byly přerušené dodávky do Itálie, Slovinska a Chorvatska.

Italský ministr průmyslu Carlo Calenda vyhlásil stav nouze a zdůraznil potřebu Transadriatického plynovodu TAP, který má poskytnout Itálii novou trasu pro dodávky plynu, ale kvůli protestům je zpožděný.

Baumgartenský terminál je důležitým skladištěm a uzlem pro distribuci zemního plynu přicházejícího do Rakouska z Ruska a Norska.

S roční kapacitou 40 miliard kubických metrů je toto zařízení, uvedené do provozu v roce 1959, jedním z hlavních plynových středisek střední Evropy. Z 51 procent ho kontroluje rakouská energetická skupina OMV.

Plynem zásobuje například Německo, Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko a Itálii. Projde jím zhruba třetina ruského exportu zemního plynu určeného pro západní Evropu.

K explozi terminálu došlo v úterý v 8:45. Na místě zasahovalo 240 hasičů, několik sanitek i vrtulníky. Svědci uvedli, že výbuch byl cítit jako zemětřesení. Černý dým byl podle agentury APA vidět i v několik desítek kilometrů vzdálené Vídni. Obrovský žár roztavil zaparkovaná auta.

Stále není jasné, proč k výbuchu došlo. Rakouská policie už v úterý uvedla, že šlo o závadu technického rázu. Vyšetřování vede dolnorakouský kriminální úřad, který spolupracuje s experty.

Znělo to, jako kdyby spadlo letadlo. Země se třásla deset minut, všichni vyběhli z domů a pak jsme uviděli plameny.
Gerda Ruggenthaler
obyvatelka obce Baumgarten an der March

Výbuch nepřežil 32letý rakouský občan. Jeho totožnost bude podle rakouské policie potvrzena až po testu DNA, deník Kurier nicméně napsal, že šlo o pracovníka technického dozoru. Další Rakušan je vážně zraněný, s popelninami ho do nemocnice převezl vrtulník.

Zranění utrpěly další dvě desítky lidí, převážně Rakušané. Mezi lehce zraněnými je podle provozovatele terminálu ale i osm cizinců. Jsou to dva Srbové a Rumuni a také občan Maďarska, Polska a jeden Američan. Slovenská policie oznámila, že jedním z nich je také Slovák. „Je v nemocnici. Nic vážného se mu naštěstí nestalo,“ uvedla.