Podle Fica má být Směr sociální demokracií slovenského typu

Slovenští sociální demokraté (Směr-SD) premiéra Roberta Fica se sešli po neúspěšných krajských volbách na pravidelném sněmu. Podle Fica se strana hlásí k proevropské a proatlantické orientaci Slovenska, nechce být ovšem sociálnědemokratickou stranou mezinárodního, ale slovenského typu.

„Směr – sociální demokracie je jasně orientovaná strana k Evropské unii a Severoatlantické alianci. Spolupráce s jinými politickými stranami je možná jen tehdy, že to budou strany, které mají jasnou proevropskou orientaci,“ řekl Fico.

Slovenský premiér se také opětovně přihlásil k myšlence začlenění země do takzvaného jádra v EU, což naopak odmítá nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita.

Fico také řekl, že Směr SD má být stranou „slovenského“ a nikoliv „mezinárodního“ typu sociální demokracie. „Nechci ze Směru – sociální demokracie bruselskou sociální demokracii, ani mezinárodní, ani internacionální. Já chci ze Směru – sociální demokracie slovenskou sociální demokracii,“ uvedl Fico, který v této souvislosti již dříve zmínil rozdílný pohled na migraci, když Bratislava odmítla přerozdělování uprchlíků mezi členské státy EU na základě povinných kvót.

Fico také podle očekávání ohlásil veřejnou debatu o dalších změnách slovenské ústavy. „Chceme lepším způsobem zakotvit sociální práva. Uvítal bych, pokud bychom v ústavě zakotvili právo na minimální mzdu, ale i (stanovení) věku při odchodu do důchodu,“ řekl Fico. 

Předchozí Ficova jednobarevná vláda prosadila v roce 2012 opatření, na jehož základě se od letošního roku prodlužuje věk odchodu do penze v závislosti na průměrném věku dožití. 

Místopředseda Maďarič po volbách skončil

Po nedávných krajských volbách, kde strana ztratila, začali někteří představitelé Směru-SD mluvit o potřebě personálních i programových změn.

Směr-SD sice zůstává nejsilnější politickou stranou na Slovensku, v krajských volbách ale ztratil čtyři z dosavadních šesti postů hejtmanů. Strana navíc přišla o část křesel v zastupitelstvech celkově osmi samosprávných krajů.

Ministr kultury Marek Maďarič, podle kterého ve volbách neprohráli jen kandidáti Směru, ale strana jako taková, složil funkci místopředsedy strany, byť Fico všem místopředsedům vyjádřil podporu.

Maďariče ve vedení Směru vystřídal primátor Košic Richard Raši, když ho zvolili delegáti sjezdu. Poslanec a exministr zdravotnictví Raši přitom nedávno v přímé volbě hejtmana Košického kraje nečekaně neuspěl.