Krádež, či pochybení? Slovenské armádě chybí 200 tisíc nábojů a desítky granátů

Slovenské armádě chybí přes 200 tisíc nábojů a desítky ručních a protitankových granátů. Ukázala to kontrola v muničních skladech, která byla vůbec poprvé provedena plošně. Tuto kontrolu nařídil na jaře ministr obrany po zjištění, že armádě část munice zmizela. Může jít o chybu v evidenci, ale i krádež, sdělil náčelník generálního štábu armády Milan Maxim. Armáda už potrestala skoro tři desítky osob.

Podle výsledků kontroly armádě chybí proti evidenci například 120 ručních granátů, 11 protitankových granátů, šest protitankových střel a velké množství nábojů.

Vůbec první plošnou inventarizaci zásob od vzniku Slovenska v roce 1993 nařídil slovenský ministr obrany Peter Gajdoš letos na jaře, kdy vyšlo najevo, že armádě zmizela část munice. „Buď nám to nesedí evidenčně, nebo to bylo odcizeno. Selhali jednotlivci, částečně systém,“ uvedl Maxim.

Armáda už potrestala 28 osob, z toho 15 profesionálních vojáků, například odvoláním z funkce či peněžitými tresty.

Slovenská policie pracuje i s verzí, že munice nebyla odcizena, ale jde o nedostatky v evidenci. „Nepodařilo se nám potvrdit, že by chybějícími věcmi disponovalo kriminální nebo jiné prostředí, které by mohlo tyto věci zneužít,“ řekl policejní viceprezident Jaroslav Málik.

Munice
Zdroj: ČT24

Chyba mohla vzniknout při dělení Československa

„Není vyloučeno, že nedostatky jsou z období vzniku Slovenska a dělení majetku Československa. Jde o selhání lidského faktoru a o účetní chyby. Není možné, aby někdo vykonal kontrolu jen zápisem do knihy a zjištěné nedostatky neohlásil svému nadřízenému,“ řekl Gajdoš.

Celý systém střežení muničních skladů a manipulace s municí byl podle ministra špatně nastaven, když například sklady nehlídali profesionální vojáci.

„Systém střežení je třeba kompletně změnit. Je potřeba zavést střežení vojáky, ale i změnit způsob kontroly a vydávání munice,“ prohlásil ministr. Armáda již začala systém střežení muničních skladů měnit, plánuje například nasadit moderní technologie.

Zbraně ze Slovenska v rukou útočníků

V uplynulých letech byly použity zbraně pocházející ze Slovenska během několik útoků v zahraničí. V roce 2015 z nich stříleli teroristé v pařížské redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, v britském hrabství Kent je zase používal tamní gang.

Poloautomatickou zbraň Glock 17 ráže devíti milimetrů pocházející možná ze Slovenska měl u sebe také střelec z obchodního centra v Mnichově.

Podle deníku SME zbraně legálně prodala společnost AFG z Partizánského, v tu chvíli ještě šlo o deaktivovanou výzbroj, kterou lze na internetu legálně koupit. Na černém trhu je ale mechanickým zásahem aktivovali, aby byly funkční a dalo se z nich vystřelit.

Po incidentu v Paříži slovenská vláda změnila zákon tak, aby byla koupě expanzních zbraní možná jen osobně po předložení dokladu a v případě cizinců i s povolením vývozu.