Britská policie zmařila plán atentátu na premiérku Mayovou, obviněný je ve vazbě

Události: Britská policie zmařila plánovaný atentát na premiérku Mayovou (zdroj: ČT24)

Muž obviněný z plánování atentátu na britskou premiérku Mayovou skončil ve vazbě. Britská policie už minulý týden zadržela v rámci protiteroristické operace dva muže, tehdy ale neinformovala, že akce souvisí s plánem na zavraždění premiérky. Na vyšetřování teroristického plánu, které trvalo několik týdnů, se podílela policie, Scotland Yard a agenti tajné služby MI5, uvedla britská televize Sky News. Podle šéfa MI5 je hrozba islámského terorismu největší za víc než třicet let.

Podle prokurátora chtěl dvacetiletý Naa'imur Zakariyah Rahman z Londýna odpálit bombu před sídlem ministerské předsedkyně v Downing Street, v nastalém chaosu se dostat do budovy úřadu a Mayovou zavraždit.

Ocelovou bránu před sídlem premiérky hlídají po zuby ozbrojení policisté, nedokážu si představit, že by útočníka nedokázali zneškodnit a že by se dostal do budovy.
Ivan Kytka

„Druhý útok chtěl provést pomocí sebevražedné vesty, pepřového spreje a nože,“ řekl státní zástupce Mark Carroll soudu. V okamžiku zatčení minulý týden se u Rahmana, který čelí obvinění z přípravy teroristického útoku, podle Carrolla našla dvě výbušná zařízení.

Před soud kromě Rahmana předvedli také druhého zadrženého muže, jednadvacetiletého Mohammeda Aqiba Imrana z Birminghamu, který je rovněž podezřelý z přípravy teroristických činů. Podle Carrolla plánoval odjet z Británie do Libye, kde se chtěl připojit k teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Navzdory původním informacím, že se Imran na plánování atentátu na premiérku podílel, ale nebyl muž z činu obviněn. Naopak Rahman čelí obvinění z toho, že pomáhal Imranovi s plánováním cesty do zahraničí. Také Imran skončil ve vazbě.

Podle agentury Reuters Rahman ani Imran neřekli, zda se cítí být vinni či nevinni a nepožádali ani o stanovení kauce. Znovu by před soudem měli stanout 20. prosince. 

Spolupracovník ČT Kytka: Nedokážu si představit, že by se útočník do sídla Mayové dostal (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní složky odvrátily devět útoků

Plán na atentát byl údajně jedním z devíti teroristických činů, o jejichž odvrácení v úterý informoval na schůzi vlády ředitel MI5 Andrew Parker. Už dříve uvedl, že ohrožení islamistickým terorismem je vyšší než kdy v minulosti. Hovořil dokonce o „dramatickém nárůstu ohrožení“. 

MI5 podle něj v současnosti vyšetřuje 500 případů spojených s terorismem, do kterých je zapleteno 3000 lidí. Spojené království se letos stalo terčem pěti dokonaných atentátů.

Agentura Reuters připomněla, že se premiérské sídlo v Downing Street už v roce 1991 stalo terčem teroristického útoku. Tehdy za ním stála Irská republikánská armáda (IRA), která chtěla zavraždit předsedu vlády Johna Majora. Premiér byl v době útoku v budově, nic se mu ale nestalo.