Čtyři katalánští lídři nesmí opustit vězení, rozhodl soud v Madridu

Španělský soud nechal některé katalánské separatisty ve vazbě (zdroj: ČT24)

Španělský soud propustil z vazby několik bývalých členů katalánské vlády, ale ponechal tam někdejšího vicepremiéra Oriola Junquerase, exministra vnitra Joaquima Forna a dva přední aktivisty separatistických organizací ANC a Ómnium. Politici žádali propuštění, aby se mohli zúčastnit nadcházejících voleb v regionu. Na verdikt o svém vydání do Španělska čeká v Bruselu bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont a další čtyři členové jeho vlády. Jasno bude 14. prosince.

„Soud uznal, že ani u jednoho ze zadržených politiků a aktivistů nehrozí pokus o útěk ze země,“ informoval zpravodaj ČT Petr Zavadil. Šest zadržených bývalých členů vlády následně vyšlo na svobodu po složení kauce 100 tisíc eur, což v přepočtu činí asi 2,6 milionu korun. Museli také odevzdat cestovní doklady a každý týden se dostavit k soudu v Katalánsku.

Že nehodlají uprchnout, platí podle soudu i pro vicepremiéra Junquerase, exministra vnitra Forna a aktivisty Jordiho Cuixarta a Jordiho Sáncheze. Přesto musí zůstat ve vězení, protože u nich hrozí riziko recidivy, rozhodl soudce. „Jsou podle něj spojeni s některými násilnými akcemi, které v minulosti zastánci nezávislosti organizovali,“ vysvětlil Zavadil.

Po propuštění všech zadržovaných katalánských politiků volají v Barceloně opakovaně desetitisíce lidí. Vstupné z víkendového koncertu mělo jít na vyplacení kaucí.

Puigdemont čeká na verdikt

Bývalý premiér Carles Puigdemont a další čtyři ministři jeho regionální vlády se před Madridem uchýlili do bruselského exilu. Tam nyní čekají na rozhodnutí soudu o vydání do Španělska. Jasno bude 14. prosince, kdy belgický soud oznámí své stanovisko.

„K vydání do Španělska by podle nás dojít nemělo, protože máme zato, že činy, které jsou katalánské vládě přisuzovány, není v Belgii možné potrestat,“ prohlásil expremiérův právník Christophe Marchand. Puigdemont se v Bruselu věnuje kampani před volbami, v nichž chce uspět s koalicí Společně pro Katalánsko.

Madrid koncem října dočasně převzal přímou správu nad Katalánskem kvůli snahám katalánských politiků o nezávislost regionu. Pro tu se Katalánci vyslovili v referendu 1. října, přestože španělské úřady hlasování masivně bránily. Madrid koncem října katalánskou vládu odvolal a na 21. prosinec vypsal předčasné regionální volby.

Průzkumy dávají největší šanci na vítězství straně Republikánské levice Katalánska (ERC), jejíž kandidátku vede Junqueras. Kampaň začíná oficiálně o pondělní půlnoci. Ve volbách bude kandidovat podle agentury AFP 12 ze 14 členů bývalé katalánské vlády. Junqueras a další uvěznění politici minulý týden sdělili, že už nebudou usilovat o jednostranné vyhlášení nezávislosti svého regionu.