Hledejte dál! Příbuzní posádky pohřešované ponorky kritizují neschopnost argentinských politiků

Desítky příbuzných a přátel členů posádky zmizelé argentinské ponorky vyšly do ulic a kritizovaly vládu a prezidenta za způsob, jakým reagovali na ztracení plavidla v jižním Atlantiku. Námořnictvo v neděli oznámilo, že ztracenou a pravděpodobně zničenou vojenskou ponorku se 44 lidmi na palubě se stále nepodařilo lokalizovat.

Příbuzní a přátelé pohřešovaných uspořádali protestní pochod z námořní základny Mar del Plata, kde se ponorka měla po skončení své mise vynořit.

Požadovali přesné informace o komplikacích, které plavidlo poslaly ke dnu. Skandovali hesla „hledejte a zachraňujte“ a v rukou nesli transparenty s podobiznami svých rodinných příslušníků.

„Náš nesouhlas se týká vlády, nikoli námořnictva,“ řekla Marcela Moyanová, žena jednoho z členů posádky. „Kdokoliv má odpovědnost, musí být k odpovědnosti pohnán,“ dodala.

Protest příbuzných a kamarádů členů posádky argentinské ponorky
Zdroj: Jose Scalzo/Reuters

Prezident se odmlčel

Někteří příbuzní si stěžovali na nedostatečné projevy spoluúčasti od prezidenta Mauricia Macriho. „(Macri) zde má být, protože tohle je priorita, touhle situací trpí 44 rodin a někdo musí být odpovědný,“ prohlásila Marcela Fernandezová, manželka jednoho z námořníků.

Argentinský tisk spekuloval, že prezident brzy vyhlásí státní smutek, v posledních dnech se ale hlava státu odmlčela.

Argentina ukončila záchrannou operaci minulý týden

Mluvčí námořnictva Enrique Balbi ve čtvrtek uvedl, že úřady se vzdaly naděje, že někoho z ponorky vyprostí živého. Jako důvod uvedl to, že v plavidle už došel vzduch.

Buenos Aires tak oficiálně ukončilo záchrannou operaci. Mezinárodní týmy ale dál pátrají po vraku ponorky.

Poslední zprávu poslala ponorka San Juan 15. listopadu ráno místního času, když se nacházela přibližně 450 kilometrů od jihovýchodního pobřeží Argentiny. Týmy z více než desítky zemí, včetně USA a Ruska, vybavené nejmodernější technikou, po ní pátraly marně.

Za normálních okolností ponorka vyplouvá jednou denně na hladinu, aby doplnila vzduch a nabila baterie. Pokud by musela zůstat pod hladinou, vydržela by posádka se vzduchem podle odhadu expertů maximálně deset dní.

V okolí místa, kde se ponorka naposledy vyskytovala, byl zaznamenán hluk, který mohl být explozí, nebo implozí, kdy se objekt kvůli nedostatečnému vyrovnání tlaků zhroutí sám do sebe.