Francouzskou pravici má zachránit exministr Wauquiez, odpůrce imigrace a kritik radikálního islámu

Favorit na post šéfa republikánů Wauquiez se staví do role odpůrce imigrace (zdroj: ČT24)

Francouzská pravice hledá nového vůdce. Horkým favoritem na předsedu republikánů je bývalý ministr Laurent Wauquiez, který tvrdými postoji vůči imigrantům připomíná exprezidenta Nicolase Sarkozyho. Wauquiez sází na voliče neúspěšné prezidentské kandidátky, nacionalistky Marine Le Penové. Nedávno kritizoval „naivitu“ francouzských politiků vůči radikálnímu islámu.

Před rokem měl republikánský šampión Francois Fillon už téměř postavenou slavobránu do Elysejského paláce. Nakonec ji ale sám zbořil svými finančními skandály.

„Byli jsme knokautováni? Dobrá zpráva, protože můžeme začít znovu, můžeme si dovolit všechno možné. Protože chci, aby všichni pochopili, že je tu nová pravice,“ hlásá teď favorit na šéfa strany Wauquiez.

Ten sází na voliče nacionalistické Národní fronty. „Byli byste raději, kdybych o imigraci vůbec nemluvil jenom proto, že o ní mluví Národní fronta?“ táže se Wauquiez, který už byl členem vlády někdejšího prezidenta Sarkozyho.

Nedávno Wauquiez prohlásil, že je nutné přestat poskytovat základní zdravotní péči migrantům nelegálně pobývajícím ve Francii. Rovněž odsoudil politiku „otevřených dveří“ německé kancléřky Angely Merkelové, díky níž byl loni vpuštěn do Německa více než milion migrantů a uprchlíků.

Můj plán je jednoduchý. Chci oslovit ty, kteří hlasovali pro Národní frontu, ale nikdy bych neuzavřel žádné spojenectví s představiteli Národní fronty. Ano, pravice byla poražena. Ano, je tu napětí, jak se snažíme opět se postavit na nohy.
Laurent Wauquiez
kandidát na šéfa republikánů

S podobnou taktikou vyhrál prezidentské volby právě Sarkozy. U tradičních voličů pravice totiž tvrdé postoje zabírají. „Jistě, musíme přijímat katolíky z Blízkého východu a tak, ale chodí sem hlavně ekonomičtí migranti a těm jde jenom o sociální výhody. Co je moc, to je moc,“ přitakává jeden z voličů republikánů Didier Corcelle.

Ve volbách nového předsedy republikánů, které se konají 10. a 17. prosince, je Wauquiez jasným favoritem. Mimo řady pravicových voličů už ale tak populární není. Podle posledního průzkumu ho dokonce více než polovina Francouzů považuje za znepokojivého politika.

Vydáno pod