Televize ABC News pod palbou kritiky. Trump prý Flynna jednáním s Rusy přímo nepověřil

Události: Flynn přiznal, že lhal FBI (zdroj: ČT24)

Na redaktory televize ABC News se snesla tvrdá kritika ze strany amerických pravicových médií poté, co zveřejnili informaci, že bývalého bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna pověřil během volební kampaně stykem s ruskými činiteli sám Donald Trump. Informace se ukázala jako mylná a televize ji nakonec musela opravit.

Podle amerických konzervativních komentátorů jde o příklad lživých zpráv, které prý šíří hlavní proud amerických médií a které jsou často terčem kritiky Bílého domu. Prohřešek jedné z hlavních amerických zpravodajských televizí tvrdě kritizovali novináři z pravicového kanálu Fox News nebo z ultrakonzervativního serveru Breitbart News.

ABC News se ve zprávě investigativního novináře Briana Rosse odvolávala na anonymního Flynnova důvěrníka. Podle nejnovějších informací ale Flynna stykem s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem nepověřil Trump, nýbrž jeho zeť Jared Kushner a bývalá náměstkyně bezpečnostního poradce Bílého domu Kathleen McFarlandová.

Ani tato dvě jména ovšem oficiální protokoly z Flynnova výslechu neobsahují. Média je publikovala s odvoláním na nejmenované členy Trumpova týmu.

Původní zpráva o přímém zapojení Trumpa způsobila dramatickou reakci na finančních trzích. Později se ale z šoku ještě během pátku vzpamatovaly.

Flynnova aféra v pátek poznamenala tradiční předvánoční setkání prezidenta a jeho štábu s představiteli amerických médií v Bílém domě. Zatímco obvykle hlava státu s novináři při této příležitosti beseduje zhruba dvě hodiny, Trump se zdržel jen pár minut.

Prezident, který obvykle novináře hlavních médií řadí mezi své odpůrce, přivítal v Bílém domě pozvané žurnalisty jako „své přátele“, kterým popřál „skvělý nový rok“.

Trump vazby na Rusy popírá

Přímo o Flynnovi se Trump při páteční slavnosti nezmínil, ke skandálu se krátce vrátil až v sobotu. Novinářům v Bílém domě řekl, že jeho volební štáb během kampaně žádné tajné styky s Rusy neudržoval.

„Michaela Flynna jsem musel vyhodit, protože lhal viceprezidentovi a FBI. K těmto lžím se přiznal. Je to škoda, protože během přechodného období nic nezákonného neudělal. Nemá co skrývat!,“ napsal prezident na Twitteru.

Flynn se po volbách a před inaugurací podle soudního spisu mimo jiné pokoušel přesvědčit Moskvu, aby nereagovala na tehdejší Obamovy sankce uvalené po ruském vměšování. Při pátečním výslechu přiznal, že lhal FBI. Jeho přiznání se možného spiknutí s Rusy před volbami přímo netýká, ochota spolupracovat ale pro prezidenta podle právníků není dobrou zprávou.

„(Zvláštní prokurátor) může mít ve Flynnovi hlavní klíč, který odemkne dveře ke kampani vedené Donaldem Trumpem, k přechodnému období Donalda Trumpa a době, kdy byl národně bezpečnostním poradcem,“ podotkl demokratický senátor Ed Markey. 

Neznámých zůstává mnoho

Není jasné, proč Flynn o svých kontaktech s ruským velvyslancem lhal a jestli tak činil z vlastní vůle. Neví se ani, co věděl, či naopak netušil sám Trump. „Chápal jsem to tak, že mi prezident říká, že chce, abych ukončil jakékoliv vyšetřování vážící se k Flynnově popisu konverzací s Rusy,“ uvedl odvolaný ředitel FBI James Comey.

Flynn je přitom už čtvrtým obviněným v rámci vyšetřování zvláštním prokurátorem. „I když s prokurátory spolupracuje, nevíme proti komu. Nemuselo by to nutně být proti samotnému Trumpovi, může to být proti níže postaveným členům kampaně. Je tady hodně neznámého ohledně toho, jakou dohodu vlastně uzavřel a k čemu to povede,“ upozornil bývalý prokurátor a profesor Univerzity George Washingtona Randall Eliason.