Libanonský prezident oznámil konec politické krize. Harírí prý zůstane premiérem

Saad Harírí zůstane premiérem Libanonu a politická krize v zemi bude vyřešena během několika dnů. Podle agentury Reuters to oznámil libanonský prezident Michel Aún. Harírí 4. listopadu ze Saúdské Arábie podal demisi, což vysvětlil sílícím vlivem šíitského Hizballáhu v libanonské vládě a strachem o svůj život.

Harírí v projevu z Rijádu vzkázal, že atmosféra v Libanonu se začíná podobat té, v níž byl v roce 2005 zavražděn jeho otec, rovněž někdejší premiér. Připsal to rostoucímu vlivu šíitského Hizballáhu a jeho spojence Íránu na libanonskou politiku.

To se nelíbí ani Saúdské Arábii, s níž pojí Harírího rodinu četné svazky. Premiér má i její občanství. V Libanonu se spekulovalo, že Rijád z Harírího učinil rukojmí ve svém mocenském sporu s Teheránem. Teherán a Rijád jsou hlavními rivaly v regionu. Prezident Aún tak Harírího demisi nikdy nepřijal.

Libanon
Zdroj: ČT24

Harírí byl v Saúdské Arábii od 3. listopadu, 18. listopadu přiletěl do Francie, kde se setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Následně se krátce zastavil v Egyptě a na Kypru, než odletěl do Bejrútu.

Po svém návratu oznámil, že rezignaci na žádost prezidenta odloží. Zopakoval přitom, že Libanon musí zůstat v regionálních sporech neutrální a musí se vyvarovat všeho, co ohrožuje jeho vnitřní stabilitu a vztahy k arabským státům.