Místní víno raději než to katalánské. Část Španělů bojkotuje výrobky rebelujícího regionu

Události: Někteří Španělé bojkotují katalánské výrobky (zdroj: ČT24)

Část Španělů se snaží bojkotovat katalánské výrobky. Patrné to je především v chudších oblastech na jihu země. Tamní podnikatelé ale varují, že bojkot se obrátí i proti nim. Často totiž dodávají své suroviny a produkty velkým katalánským firmám.

Firma Ibelcap v Extremaduře na jihovýchodě země vyrábí termokapsle na lahve vín nebo olivové oleje, které se prodávají po celém Španělsku včetně Katalánska. Její majitel Jorge Gruart pochází z katalánské rodiny, jež se do Extremadury přistěhovala kvůli korku, se kterým i on začínal.

Před 25 lety korek vyměnil za umělou hmotu a hliník. V jeho dílně se každý den vyrobí 500 až 600 tisíc kapslí. Do Katalánska sice směřuje jenom asi pět procent produkce, přesto je to pro Jorgeho firmu důležitý partner.

Katalánci jsou nedostižní třeba v opravě drahých a sofistikovaných strojů, které kapsle vyrábějí v podstatě samy. Firma od nich odebírá i náhradní díly nebo barvy na potisk kapslí, říká zpravodaj ČT Petr Zavadil.

Bojkot se údajně zatím odehrává spíš na úrovni jednotlivců. Řady lidí v Extremaduře se dotklo, že je někteří katalánští podnikatelé označili za lenochy, na které musí zbytek země doplácet.

Katalánští podnikatelé mohou přijít s omezeními

V obchodě si pak místo katalánského šumivého vína koupí radši místní láhev. Katalánské podniky kvůli těmto problémům mohou omezit odběr surovin a výrobků z jihu země, podotýká Zavadil.

Vazby na katalánské firmy jsou podle Gruarta natolik úzké, že bojkot se nakonec obrátí proti všem. „Nemůžeme ze dne na den zapomenout na skvělé schopnosti katalánských podnikatelů. Ty jsou nepochybné. A já myslím, že zdravý rozum mezi podnikateli nakonec pomůže tuto situaci překonat,“ věří majitel firmy Ibelcap Jorge Gruart.