Praha příští rok uspořádá summity s Čínou o regulaci léčiv a letectví

Česká republika příští rok uspořádá summity 16 zemí střední a východní Evropy a Číny pro oblasti regulace léčiv a civilního letectví. Po jednání skupiny označované jako 16+1 to v Budapešti řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). O rok později chce Česko uvítat premiéry skupiny.

Bohuslav Sobotka o obou akcích hovořil s ostatními premiéry během jednání skupiny 16+1 v Maďarsku. Summit zaměřený na léčiva by se měl konat v květnu, v následujícím měsíci i ve spolupráci s čínským úřadem civilního letectví bude Česko hostit jednání k druhé oblasti.

„V příštích letech by Česká republika chtěla zorganizovat summit předsedů vlád,“ uvedl Sobotka, který považuje za ideální termín rok 2019.

V pořadí již šesté setkání předsedů vlád skupiny 16+1 podle Sobotky ukázalo, že formát je životaschopný. „V rámci tohoto formátu se podařilo nastartovat řadu zajímavých projektů, nicméně drtivá většina má spíš bilaterální charakter, jsou mezi jednotlivými zeměmi a Čínou,“ konstatoval premiér.

Během svého projevu před ostatními státníky Sobotka pozitivně hodnotil vývoj česko-čínských hospodářských vztahů. „Letos očekáváme půl milionu čínských turistů, máme zatím čtyři letecká spojení,“ řekl novinářům s tím, že brzy by mohly přibýt dvě další přímé linky.

Další potenciál vidí Sobotka v oblasti leteckého spojení a cestovního ruchu, ale i v investicích. „Čínské investice v ČR v posledních letech rostou, ale nedosahují takového tempa, jak jsme si třeba před třemi čtyřmi lety představovali, když jsme posilovali kontakty,“ podotknul. Cílem by podle něj mělo být otevřít čínský trh například pro české potravinářské výrobky.

Alespoň z části se nám daří stahovat velký deficit obchodu, který s Čínou máme.
Bohuslav Sobotka
premiér

Letos do července meziročně vzrostl český export do Číny o 29 procent na 33 miliard korun. Saldo vzájemného obchodu však zůstává negativní ve výši 224 miliard korun. Hospodářskou spolupráci Sobotka na okraj summitu probral se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem.

„Shodli jsme se, že se podařilo naše vztahy posílit,“ řekl český premiér novinářům po zhruba desetiminutové schůzce. Ministři zahraničí obou zemí by se měli podle představ premiérů sejít v první polovině příštího roku, aby hodnotili, jak se vyvíjí strategické partnerství Prahy a Pekingu. Rok 2019 by pak Sobotka považoval za ideální pro návštěvu Li Kche-čchianga v Praze, kam čínského premiéra také pozval.

  • Podle předsedy čínské vlády poskytne China Development Bank dvě miliardy eur pod záštitou Mezibankovní asociace mezi státy středovýchodní Evropy a Čínou, která byla v Budapešti založena za účasti České exportní banky (ČEB). Další peníze mají země získat z fondu investiční spolupráce, přičemž Čína do něj vloží jednu miliardu dolarů. 

EK: 16+1 je doplňkem

Skupina 16+1 vznikla z iniciativy Číny a poprvé se premiéři šestnácti zemí sešli se svým čínským protějškem 26. dubna 2012 ve Varšavě. Cílem platformy je prohlubování ekonomické spolupráce.

Vedle České republiky se jí účastní dalších deset členů Evropské unie – Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko. Členy jsou také Albánie, Bosna, Makedonie, Černá Hora a Srbsko.

Mluvčí evropské diplomacie Maja Kocijančičová uvedla, že Evropská komise podporuje členské země, které se jednání s Čínou o ekonomické spolupráci ve formátu 16+1 účastní. Základem ale je, aby aktivity domluvené v tomto formátu vhodně doplňovaly spolupráci celé Evropské unie a Číny, dodala s tím, že Komise v této věci počítá s plnou podporou členů EU.

„Pro Čínu Evropská unie představuje velice důležitého, ne-li nejvýznamnějšího obchodního partnera. Pro Evropskou unii je Čína za Spojenými státy druhým největším exportním trhem. Z tohoto důvodu se Evropská unie bude snažit dohodnout co nejlepší podmínky do budoucna a asi i otevřít ožehavá témata jako dumpingové ceny či padělané zboží,“ zauvažoval ekonom Pavel Neset.