Německo možná oslaví Nový rok v nejistotě. Sociální demokraté vidí koalici s Merkelovou 50 na 50

V Německu začnou jednání o velké koalici, SPD je rozpolcená (zdroj: ČT24)

Obnovení velké koalice konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracie (SPD) si přeje 40 procent Němců, ukázal nejnovější průzkum pro televize RTL a n-tv. Rozhovory o nové vládě možná začnou až příští rok, Německo tak zůstává v nejistotě. Zástupci SPD vidí pravděpodobnost vzniku staronové koalice tak 50 na 50.

Po krachu vyjednávání o vládě mezi CDU/CSU, svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými se konzervativci v neděli jasně vyslovili pro zahájení rozhovorů o velké koalici. O menšinovém kabinetu Merkelová uvažovat nechce.

Merkelová volá po rychlém sestavení stabilní vlády

Německo potřebuje co nejdříve stabilní vládu, která by si dokázala poradit s nejistotami v současném světě a vypořádala se s návrhy na reformu Evropské unie, zdůraznila v pondělí kancléřka. „V roce 2019 přijdou evropské volby… existují velká očekávání, že zaujmeme pozice,“ dodala Merkelová. 

„Máme jasný záměr vytvořit efektivní vládu. Pevně věříme, že to nebude menšinová vláda, ale bude podporovaná parlamentní většinou. Nazývejme ji velká koalice,“ podotkl už dříve předseda CDU v Šlesvicku-Holštýnsku Daniel Günther.

Analytička Lizcová: SPD klade v programu důraz na sociální témata (zdroj: ČT24)

Šéfové obou uskupení se ke společnému jednání sejdou poprvé ve čtvrtek, na kdy je pozval prezident Frank-Walter Steinmeier. Ten se minulý týden důrazně postavil proti předčasným volbám.

SPD určitě cítí zodpovědnost za zemi jako takovou. Uvědomuje si mezinárodní situaci, v níž je důležité, aby Německo mělo stabilní vládu. SPD nemá jiného možného partnera a v současné době je tak slabá, že sama vládu vytvořit nemůže. Tohle je způsob, jak aspoň část svého programu prosadit.
Zuzana Lizcová
analytička Výzkumného centra AMO

Sociální demokraté původně chtěli do opozice

Konkrétní rozhovory o velké koalici ale zřejmě začnou výrazně později než tento týden. SPD totiž původně oznámila, že odejde do opozice, a nyní potřebuje čas, sdělila místopředsedkyně CDU Julia Klöcknerová.

Za necelé dva týdny mají sociální demokraté sjezd a nedlouho poté jsou Vánoce, takže konkrétní jednání zřejmě přijdou na pořad dne až začátkem roku 2018, odhaduje Klöcknerová. Za obnovení spolupráce bude SPD pravděpodobně požadovat velké programové ústupky.

„SPD tlačí na to, aby nízké důchody byly dorovnávány, aby byl stanoven jednotný systém zdravotního pojištění, požaduje opatření v rodinné politice, v zaměstnávání. Tam třeba požaduje zrušení smluv na dobu určitou. Řada opatření může stát hodně peněz a je otázkou, zda by CDU šla do koalice, pokud by měla tyto programové body plnit,“ prohlásila analytička Výzkumného centra AMO Zuzana Lizcová.

Jednání bude muset ještě schválit nejužší vedení strany. „Budeme dál pracovat v dosavadní vládě. V příštích dnech a týdnech dojde ještě k mnoha rozhovorům a my budeme pečlivě zvažovat každý další náš krok,“ prohlásil šéf SPD Martin Schulz.

Podle zpravodaje Českého rozhlasu v Německu Pavla Poláka se strana zřejmě bude snažit hrát na notu svého motta o odpovědnosti vůči státu, která je podle SPD víc než nějaké stranické rozepeře. A zabránit tak politické nestabilitě. „Změna postoje může na voliče působit velmi odstrašujícím dojmem,“ upozornil ale novinář.

Pro sociální demokraty jde o hodně. Pokud by kývli na projekt velké koalice, tedy na projekt, který sami nechtějí, protože jim z jejich pohledu v uplynulých čtyřech letech velmi ublížil, tak to musí být tak, aby před voliči neztratili tvář. A to bude velmi těžké – zvlášť když v sociální demokracii je náhled, jestli by do toho měla jít nebo ne, velmi rozpolcený.
Pavel Polák
zpravodaj ČRo v Německu

Že o nové vládě v žádném případě nebude jasno ještě letos, je přesvědčen i ministerský předseda Dolního Saska z řad sociální demokracie Stephan Weil. Jeho kolega a místopředseda poslanců strany Karl Lauterbach vidí šance na obnovení velké koalice 50 na 50. V žádném případě podle něj nejsou vyšší.

Velká koalice bývala ve spolkové republice dlouhá desetiletí naprostou výjimkou. Od roku 1949 do roku 2005 taková vláda na celoněmecké úrovni byla jen jedna. Od roku 2005, kdy se kancléřkou stala Angela Merkelová, zažilo ale Německo velkou koalici ve dvou volebních obdobích ze tří.