Soul varoval KLDR. Při dramatickém útěku zběha prý třikrát porušila příměří

Jihokorejský ministr obrany Song Jong-mu oznámil, že Severokorejci porušili při nedávném incidentu hned třikrát klid zbraní v demilitarizované zóně. Stalo se tak během dramatického útěku severokorejského vojáka do Jižní Koreje. Soul varoval, že se podobná situace nesmí opakovat. Jihokorejci teď údajně posílají na Sever pomocí amplionů propagandistické zprávy o osudu dezertéra.

„Porušením dohody je střelba na někoho, kdo se pokouší zběhnout do Jižní Koreje. Porušením dohody je i překročení demarkační linie. A porušením dohody je vlastnění automatických pušek. Jsem tu dnes, abych toto prostřednictvím médií Severní Koreji připomněl,“ upozornil Song.

O porušení klidu zbraní ze strany KLDR v souvislosti s případem severokorejského dezertéra již minulý týden informovalo Velitelství OSN (UNC) v Soulu, které dohlíží na dodržování klidu zbraní mezi oběma znepřátelenými státy na Korejském poloostrově.

UNC se zmínilo o střelbě přes hranice a o krátkém překročení hraniční linie severokorejským vojákem, který svého prchajícího druha pronásledoval.

Video z hranic u KLDR ukazuje dramatické pronásledování uprchlíka (zdroj: ČT24)

Zdravotní stav severokorejského vojáka se už výrazně zlepšil. Muž utrpěl nejméně pět střelných zranění a byl v přímém ohrožení života.

Severokorejec z lůžka rád sleduje americké seriály, trápí ho ale noční můry o tom, že bude vrácen zpět do vlasti, sdělil před pár dny jeho lékař.

Zběh byl celkově v bídném stavu, což poukazuje na problémy s výživou a hygienou v desítky let izolované KLDR. Ve střevech měl velké množství parazitů, navíc u něj vyšetření odhalilo ohrožení tuberkulózou či žloutenkou typu B, sdělili lékaři.

KLDR národu tvrdí, že Severokorejci jsou přes hranice unášeni

Jihokorejci od incidentu vysílají z amplionů na více než desítce míst poblíž hranice příběh tohoto zběhlého Severokorejce, napsala jihokorejská tisková agentura Jonhap s odvoláním na nejmenovaný armádní zdroj. Jihokorejské ministerstvo obrany to odmítlo potvrdit.

KLDR o útěku vojáka vůbec neinformovala. Incident je pro Pchjongjang velice nepříjemný. Totalitní režim totiž národu tvrdí, že Severokorejci, kteří se ocitnou v Jižní Koreji, neutekli z vlastní vůle a přesvědčení, ale byli jihokorejskou stranou uneseni anebo k útěku přesvědčeni.

Ze severu na jih uteklo třicet tisíc lidí

Jižní a Severní Korea jsou dodnes fakticky ve válečném stavu. Válka ze začátku 50. let byla ukončena pouze příměřím podepsaným roku 1953 právě v Pchanmundžomu. Od té doby ze Severní do Jižní Koreje uteklo kolem 30 tisíc lidí. Většina z nich ovšem zvolila cestu oklikou – přes Čínu a jihovýchodní Asii.

Demilitarizované pásmo střeží z obou stran stovky tisíc vojáků připravených k boji. Hranici lemuje ostnatý drát a protitankové překážky. Má se za to, že v příhraniční oblasti leží více než milion min.

Útěky přes demilitarizovanou zónu jsou výjimečné. Severokorejec dezertoval v jediném stykovém místě, kde proti sobě vojáci stojí tváří v tvář. Střílelo se tam naposledy v roce 1984, kdy se pokusil na jih přeběhnout sovětský občan, podotkla zpravodajka ČT Barbora Šámalová.