Ruské nálety na obec ovládanou radikály podle SOHR nepřežily desítky civilistů

Nejméně 53 civilistů, včetně 21 dětí, v neděli zahynulo při náletu ruských letadel ve východní Sýrii. Upřesněnou bilanci zveřejnila exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Ruská armáda, která v oblasti bojuje na straně prezidenta Bašára Asada, bombardovala obec ovládanou radikály z organizace Islámský stát (IS).

Ruské letouny nad ránem zaútočily na obec v provincii Dajr az-Zaur. V této východosyrské provincii, bohaté na ropu, se už několik měsíců vedou dvě ofenzivy proti radikálům z IS.

V jedné z nich se z oblasti snaží poslední radikály z IS vytlačit vládní vojska podporovaná Ruskem, na druhé straně bojují arabsko-kurdské jednotky podporované mezinárodní koalicí v čele s USA. Původní bilance nedělního ruského úderu byla 34 mrtvých civilistů.

Oblast bombardovalo šest ruských letounů

Rusko potvrdilo, že šest bombardérů v oblasti provedlo letecké údery. Podle Moskvy ale zasáhly radikály a jejich pevnosti.

Radikálové z IS v posledních měsících ztrácejí poslední části území, která se jim podařilo dobýt v předchozích letech.

V roce 2014 ovládali příslušníci samozvaného Islámského státu skoro polovinu Sýrie a třetinu Iráku. Dnes jsou zbytky jeho oddílů kolem irácko-syrské hranice a v části provincie Dajr az-Zaur.

Situace v Sýrii v listopadu 2017
Zdroj: Liveuamap.com