Útočník, který střílel v sídle deníku Libération v Paříži, dostal 25 let

Ke 25 rokům za mřížemi odsoudila francouzská justice Abdelhakima Dekhara, který v roce 2013 postřelil fotoreportéra v pařížském sídle deníku Libération a pak střílel u banky Société Générale. Dvě třetiny trestu si musí střelec odpykat bez nároku na žádost o podmínečné propuštění, informovala francouzská média.

Verdikt padl v pátek až několik minut před půlnocí, když se soudci o výši trestu radili devět hodin. Nakonec rozhodli v souladu s požadavky státního zastupitelství, které chtělo 25letý trest. Dekhara podle něj k činu dohnala „zlost a zahořklost“ namířená proti společnosti.

Dvaapadesátiletý rodák z východní Francie se před čtyřmi lety na pět dní stal „veřejným nepřítelem číslo jedna“, než jej úřady dopadly, napsala agentura AFP.

obrázek
Zdroj: ČT24

Dekhar v listopadu 2013 vážně zranil fotoreportéra deníku Libération Césara Sébastiena a následně střílel do vstupních dveří budovy banky Société Générale. Soud jej uznal vinným také z pokusu o vraždu tehdejšího šéfredaktora televize BFMTV Philippea Antoinea, kterému dříve vyhrožoval smrtí.

Státní zástupce Bernard Farret uvedl, že odsouzený trpěl rozhořčením vůči společnosti, státu a kapitalismu. „Nikdy jsem nechtěl jít proti žádnému člověku, mířil jsem na strukturu,“ řekl u soudu Dekhar s tím, že smísil své zoufalství s politickým smýšlením. „Chtěl jsem zinscenovat svoji smrt, mít romantickou smrt,“ dodal.