Násilí v Islámábádu si vyžádalo nejméně 6 mrtvých a 150 zraněných

Násilné střety na okraji Islámábádu mezi bezpečnostními složkami a demonstranty z řad přívrženců nového konzervativního islamistického hnutí si o víkendu vyžádaly nejméně šest mrtvých a 150 zraněných. Mezi postiženými je podle policie i na 80 příslušníků zasahujících sil. Informovala o tom pákistánská média.

Násilné srážky na předměstí pákistánské metropole podle policie pokračují i v neděli. Demonstranti, kteří přes dva týdny blokovali důležitou přístupovou cestu do Islámábádu ze sousedního města Rávalpindí, zapalovali auta, než se stáhli do svého protestního tábora.

V sobotu bylo asi 8000 příslušníků policie a polovojenských oddílů nasazeno k rozehnání asi tří stovek protestujících, kteří odmítali blokádu ukončit. Bezpečnostní síly použily vodní děla, slzný plyn a gumové projektily, nicméně zásah nebyl příliš úspěšný.

Zhruba 1500 příznivců nového islamistického hnutí blokovalo cestu mezi Islámábádem a Rávalpindí od 8. listopadu. Chtěli tak dosáhnout odvolání ministra spravedlnosti Zahída Hamída, kterého obviňují z rouhání kvůli změně volební přísahy. Hamíd se už omluvil, demonstrantům to ale nestačilo a dál požadovali jeho odchod z čela ministerstva.

Zprávy o násilném zásahu policie proti protestujícím v Islámábádu se v sobotu rychle rozšířily a na znamení solidarity vyšli do ulic demonstranti i v dalších pákistánských městech. Mimo jiné v Karáčí, Láhauru, Fajsalabádu a Péšávaru.

Vydáno pod