Aktivisté na Slovensku bojují proti zbytečnému kácení. Podporují je desetitisíce lidí

Události: Aktivisté bojují za záchranu lesů na Slovensku (zdroj: ČT24)

Na Slovensku výrazně ubývají lesy, a to včetně porostů v národních parcích. Na problém poukázala iniciativa My jsme les, kterou za několik týdnů podpořily desítky tisíc lidí. Aktivisté požadují úpravu zákona. Chtějí docílit toho, aby z celého území Slovenska bylo pět procent bezzásahových oblastí.

Kampaň, která chce výrazně omezit těžbu dřeva, spustil aktivista a filmař Erik Baláž. „Jedná se hlavně o území v národních parcích, které by měly být reálně chráněným územím,“ uvedl.

Třeba v národním parku Nízké Tatry zmizelo za posledních deset let přes 70 kilometrů čtverečních starého lesa. Lesníci se brání, že území museli čistit po kalamitách. Aktivisté tvrdí, že často šly zbytečně k zemi i zdravé stromy.

„Lesy SR státní podnik sledují iniciativu My jsme les. Upozorňujeme však, že iniciátoři této kampaně veřejnosti poskytují neúplné informace a neakceptují potencionální dopady navrhovaných opatření,“ uvedl mluvčí Státního podniku Lesy SR Radko Srnka. Dopady jsou hlavně ekonomické. Podle ekologů by ale stát měl před výdělkem dát přednost přírodě.

Většina národních parků se teď dělí na pět pásem. Jen to páté, nejpřísnější, je bezzásahové. „Někdy v budoucnosti bychom měli dosáhnout 75 procent území bez zásahů člověka, pokud to nedokážeme dosáhnout, tak je nutné národní park zmenšit, protože se nemůžeme tvářit, že něco je národním parkem, když ve skutečnosti není,“ říká Baláž.

V Nízkých Tatrách podléhá nejvyšší ochraně čtrnáct procent území parku. Že se zmenší, si umí představit i šéf jeho správy. Zatím pracuje na rozdělení do zón, podobným těm v Česku. „Je to dost složitý proces, když si vezmeme i vlastnické vztahy, u nás je 55 procent státních a ostatní jsou soukromé lesy,“ říká ředitel Správy Národního parku Nízké Tatry Ľuboš Čillag.

Sladit zájmy všech musí vláda. Zatímco ministerstvo životního prostředí s výzvou My jsme les souhlasí, resort zemědělství váhá a zatím jen vyzývá k debatě, uvedl zpravodaj ČT Lukáš Mathé.

Vydáno pod