Většina z dvou set zadržených Saúdů odevzdá svůj majetek

Magnáti a členové královské rodiny zadržení v Saúdské Arábii se vzdají svého majetku. Souhlasila s tím většina z dvou set zadržených. Fungování jejich firem zajistí vládou vybraní odborníci. Zatím bylo zmrazeno dva tisíce bankovních kont a panují obavy, že se kvůli razii zhorší státní ekonomika. Spekulace o tom, že účelem čistky je posílení moci, korunní princ Muhammad bin Salmán odmítl jako směšné.

Úřady prý vyslechly 208 osob a sedm z nich propustily bez obvinění. Většina zatčených je držena v rijádském luxusním hotelu Ritz Carlton. Prozatím vláda zmrazila 2000 bankovních kont a panují obavy, že tyto kroky poškodí státní ekonomiku.

O své další fungování se bojí i firmy zadržených podnikatelů; ty vláda ujišťuje, že se krachu bát nemusejí. „Máme odborníky, kteří zajistí, aby žádné podniky v rámci tohoto procesu nezbankrotovaly,“ řekl v rozhovoru pro New York Times korunní princ.

Vláda by mohla dohodou se zadrženými získat zpět 100 miliard dolarů (2,1 bilionu Kč), které byly údajně vyvedeny nepoctivými operacemi.

Podle prince jen jedno procento zatčených dokázalo prokázat svoji nevinu a stíhání proti nim bylo zastaveno. Čtyři procenta zadržených tvrdí, že se korupcí neprovinili a chtějí to dokázat u soudu.

„Ukázali jsme jim dokumenty, které k tomu máme, a jakmile si je přečetli, 95 procent z nich souhlasilo s dohodou, která předpokládá převedení peněz nebo podílů z jejich společností na saúdskoarabské ministerstvo financí,“ dodal princ.

obrázek
Zdroj: ČT24

Spekulace o tom, že účelem čistky je posílení moci, odmítl jako směšné. Většina z těch, kdo nyní pobývají v rijádském hotelu, mu prý veřejně složila slib věrnosti před zatýkáním. Princ řekl, že většina členů královské rodiny za ním stojí. Záležitost je prý v rukou státního prokurátora, který je nezávislý a vláda do jeho postupu nesmí zasahovat.