Tvrdší trest pro Pistoriuse. Za vraždu přítelkyně nakonec stráví za mřížemi přes 13 let

Události: Pistorius se dostane na svobodu až na jaře 2031 (zdroj: ČT24)

Slavný handicapovaný atlet Oscar Pistorius byl nově odsouzen za vraždu přítelkyně na 13 let a pět měsíců. Původně šestiletý trest mu zvýšil Nejvyšší odvolací soud v jihoafrickém Bloemfonteinu.

Za vraždu se v JAR běžně uděluje nejméně patnáctileté vězení. Soudci zohlednili, že jednatřicetiletý Pistorius si už část trestu odpykal. K soudu v Bloemfonteinu se osobně nedostavil.

Podle státní zástupkyně jihoafrický atlet nikdy nedokázal čin věrohodně vysvětlit a také neprojevil skutečnou lítost ani výčitky. Nový verdikt ukázal, že spravedlnost funguje, citoval mluvčí rodinu oběti. 

Pistorius tvrdí, že si spletl přítelkyni se zlodějem

Šestinásobný paralympijský vítěz byl loni za vraždu přítelkyně Reevy Steenkampové na Svatého Valentýna roku 2013 odsouzen na šest let. Pistorius zabil ženu čtyřmi výstřely skrz zavřené dveře koupelny. Hájil se tvrzením, že si přítelkyni spletl se zlodějem.

Když uviděl její mrtvé tělo, prý mu to zlomilo srdce. Obžaloba jej naopak vinila z toho, že partnerku zastřelil úmyslně. Soud musel být několikrát přerušen, protože se Pistorius zhroutil – běžně brečel a zvracel.

Prokuratura označila šestiletý trest za šokující. Kvůli nízkému trestu si vymohla u Nejvyššího odvolacího soudu další proces.

obrázek
Zdroj: ČT24

Původně byl sportovec uznán vinným ze zabití z nedbalosti a v říjnu 2014 dostal pětiletý trest. Po roce byl propuštěn do domácího vězení a žil v domě svého strýce v Pretorii. Loni v prosinci však odvolací soud překvalifikoval jeho čin na vraždu.